Cuma, Eylül 14, 2012

Mutfak Hijyeni

Mutfağınızdaki her şey göründüğü kadar temiz olmayabilir. Birkaç küçük noktaya dikkat ederek görünmez misafirlerden kurtulabilirsiniz.
Çabuk bozulabilen gıdaları buzdolabında, kapalı cam kaplarda veya streç filme sararak saklayın ve pişmiş yemekleri pişmemiş olanlardan ayrı tutun.
Salçaları, küflenmemesi için cam bir kavanozda, üzeri zeytinyağı ile kaplanacak şekilde muhafaza edin. Salça kavanozunun içine ıslak kaşık değdirmeyin.

Kümes hayvanlarını hemen tüketmeyecekseniz, bir seferde tüketeceğiniz miktarlara bölün ve ihtiyacınız doğana kadar buzdolabında saklayın. Pişirmeden önce soğuk suyla yıkayın.
Buzluktan çıkardığınız gıdaları çözerken 2 saatten fazla beklemeyin. Bir kez çözdüğünüz besini bir daha kesinlikle dondurmayın.
Sebzeler ve pişmemiş etler için farklı kesme tahtaları kullanmaya özen gösterip her kullanımdan sonra tahtaları yıkayın.
Yemeğinizi pişirirken kullandığınız karıştırma kaşığınızı yemeği tatmak için kullanmayın, tadım için ayrı bir kaşık kullanın.
Mutfaktaki havlular, önlük, evye, kapı ve dolaplar, tuzluk-biberlik ve kullandığınız diğer gereçler zamanla bakteri yuvasına dönüşebilir. Bu gibi sık el değen gereçlerin hijyenine ayrıca özen gösterin, onları sık sık yıkayın veya temiz olanlarıyla değiştirin.
Paslanmış hiçbir şeyin mutfağınızda ve hatta evinizde işi yoktur. Bir an önce onlardan kurtulun.
Bozulduğundan şüphelendiğiniz her türlü yiyecek ve içeceği güvenli bir şekilde mutfağınızdan uzaklaştırın. Bozuk yiyecekleri çöp poşetlerine atın ve poşetlerin ağzını sıkıca kapayın.
Küflenmiş yiyecekleri bir an önce atın ve kesinlikle “az küf var, temizleyip yerim” diye düşünmeyin. Bir besinin üzerinde yer etmiş küfün, derinlere doğru inen ve gözle görülmeyen uzantıları da vardır. Haliyle bir besin üzerinde bir kez küf oluştuysa, onun temizlenmesi gibi bir durum olamaz.
Buzdolabınıza dökülmüş yiyecekleri temizlemek için vakit kaybetmeyin. Her ne kadar buzdolabınız anti-bakteriyel olsa da bu konuyu ertelemek bakterilere davetiye çıkarabilir

Hiç yorum yok: