Pazartesi, Eylül 24, 2012

Kendinizi Kışa Hazırlayın

Vücudunuzu Kışın Soğuk Şartlarına ve Hastalıklarına Hazırlayın

SOĞUK KIŞ KAPIDA


Yaz bitti. Artık yazın son ışıkları bize uzaktan el sallamaya başladı bile. Oysa ne kadar güzeldi değil mi? Açık alanda bir çarşaf veya pike ile yatmak. Buzdolabından soğuk suyu alıp kana kana içmek. Hatta arkasından: "Ohhh, be Dünya varmış!" demek.Ne yapalım her güzel şeyin bir sonu var. Ama olsun Kışında kendine göre güzel yanları var tabi ki de. Peki kış bu kadar yakına gelmişken kendinizi ne kadar hazır hissediyorsunuz? Yazın vermiş olduğu rahatlık geçmek üzere. Tekrardan kalın kazaklar, montlar giyme dönemi geliyor. Kendinizi dış etmenlerden koruyor olabilirsiniz belki bu şekilde. Fakat ya vücudunuzun içi hazır mı? İşte Sizlere Vücudunuzu kışa hazırlamak için yararlı bilgiler.

Öncelikle Chek-up yaptırın. Belki vücudunuzda sizin fark etmediğiniz sorunlar olabilir. Eğer bilinmeyen bir rahatsızlık varsa, öncelikle bu rahatsızlığın tedavi edilmesi çok önemlidir. Hiç beklenmedik bir anda patlak verebilir.Check-up için; aile doktorunuz ile konuşmanızda yarar var ya da düzenli olarak gittiğiniz bir doktor ile. Eğer sizi yakından tanıyan bir doktor ise sizinle daha iyi bir şekilde iletişime geçer, daha doğru yönlendirmelerde buluna bilir. 

Güneşli günlerden sonra; havasız ortamlar, bulutlu, yağmurlu kapalı havalar biraz keyfinizi kaçırabilir. Sizin moralinizi bozar hatta depresyona girmenize yol açar. Vücudunuzu istemeden bir yorgunluk, huzursuzluk  ve tedirginlik içinde bulabilirsiniz. Bunları önlemek için yapabileceğiniz bir kaç taktik var. Güneşli günlerden sonra bir anda kendinizi karanlık odalara atmayın. Yaşadığınız ve çalıştığınız ortamları doğal ışıkla ışıklandırmaya dikkat edin.Hafta sonlarını değerlendirin piknik alanlarını sık sık ziyaret edin. Uykunuzu kesinlikle alın. Geceleri geç yatmamaya dikkat edin. Sabah gün ışığıyla kalkarak en az yarım saat kaslarınızı gevşetici egzersizler yapın. Ilık bir suyla duş alarak evinizden çıkmaya önem gösterin. Geceleri yatmadan midenizi rahatlatıcı ot çayları içmeye çalışın. Hatta yapabilirseniz sinirlerinizi yatıştıracak ve kaslarınızı gevşetecek ot çayları içmeye çalışın. Emin olun yatmadan önce içilen ot çayları sizin güzel ve derin bir uyku çekmenizi ve sabahları günde bir güne uyanmanızda yardımcı olacaktır.


Dengeli beslenmeye önem verin. Düzenli yemek yemeye çalışın. Sakın öğün atlamayın. Daha karnı aç değil, nasılsa eve gidiyorum gibi kendinizi zora sokacak bir şekilde aç kalmayın. Bu kan şekerinizi düşürecek ve uzun vade de karaciğerinize zarar verecektir. Unutmayın ki vücudunuzun bir saati var bu saati bozarsanız geri getirmek size oldukça pahalıya patlayabilir. Çalışıyorsanız hamur işi ürünler ile öğün geçiştirmek yerine ev yemekleri yapan bildiğiniz lokantalarda sulu yemek yemeğe özen gösterin. Günde en az bir defa sıcak bir çorba yemeğe özen gösterin. Bu sindirim sisteminizi olumlu yönde etkileyecek ve sindirim mekanizmanızın aksamadan, rahat bir şekilde çalışmasına yol açacaktır. Eğer ev hanımıysanız çok şanslısınız. Yemeklerinizi kendiniz yaptığınız için kalori miktarlarına dikkat ederek yemek yiyin. 

Grip Aşınızı Olmayı Unutmayın

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dinya üzerinde 500 bin kişi grip hastalığından ölüyor. Doktorlari gripten korunmanın en önemli yolunun kış başlamadan aşı yaptırmak olduğunu söylüyor. Araştırmacılar ise, değişik grip virüslerine karşı etkili olabilecek tek bir aşı geliştirmeye çalışıyorlar.


Bol Bol Vitamin-Mineral takviyesi yapın. Bunu okuduğunuzda sakın köşede ki eczaneden gidip vitamin almayın. Pazardan veya marketinizden doğal mevsimine uygun bir şekil de yetiştirilmiş meyveleri alın. Günde en az 2 öğün meyve yemeğe çalışın. Vücudumuzda bazı vitaminler depolanabiliyor bazıları ise vücuttan atılıyor. Bunların günlük takviyesini yapın. 

Doktorunuza danışmadan sakın ilaç kullanmayın. Her ilaç vücudumuza yarar sağladığı kadar zararı da oluyor. Bu yüzden doğal bitki çayları ve gıdalar ile iyileşmeye çalışın. En geç Ekim ayıda grip aşınızı olun. Bu sizin vücut direncinizi artıracaktır. Eğer 65 yaşından büyük tanıdığınız var ise,SGK ücretsiz olarak 65 yaş üstündeki kronik hastalığı bulunan insanların aşılarını yaptırıyor. 

Üşütmemek için sıkı giyinmeye özen gösterin. Temiz ve ütülü kıyafetler tercih edin. İç çamaşırlarınızı kesinlikle ütüleyin. Toplu taşıma araçlarında hapşırırken veya öksürürken elinizle veyahut yanınızda taşıdığınız bez mendiliniz ile ağzınızı kapatmaya özen gösterin. Havasız 4-5 kişinin üstünde bulunan mekanlarda uzun süre kalmayın. Baş ağrısı yapan elektrikli ısıtıcıları kullanmayın. Evinizde buhar makinesi kullanarak odanızdaki nemi sık sık kontrol edin. Odalarınızda termometre bulundurun, düzenli olarak oda sıcaklığını kontrol edin. 

NOT: Her şeyi dozunda yaptığınızdan emin. Ne fazla ne de az! böylelikle en yüksek verimi alabilirsiniz. Şimdi den sağlıklı bir kış geçirmeniz dileğiyle.


Hiç yorum yok: