Pazar, Eylül 30, 2012

Kendinize Güvenin

KENDİNE İNANMAK TEMELİDİR ZAFERİN

Yaşamdan en çok istediğimiz basittir aslına bakarsanız. Tabi ki başarı, kim istemez ki yaptığı işlerde başarılı olmayı. Güzel bir hayat kurup, diğer insanlar tarafından takdir edilmeyi. Tabi ki de başarılar oturduğumuz yerden bizi bulamaz bunun için biraz zahmet göstermemiz gerekiyor. Hemen gözünüz korkmasın. Öncelikle kendinize güvenerek başlayın. daha sonrada motivasyon önem kazanır. İyi bir gözlemi de unutmamak gerekiyor. Çevrenizin gözlemleyin. Bakım bakalım saygı duyduğunuz, kendinize örnek aldığınız insanlar neler yapıyor? Onların hayatı nasıl? Onların yaptıklarını iyi gözlemledikten sonra kendi hayatınıza uygulayın. Adaptasyon evresi biraz zahmetlidir, uyarmadı demeyin. Kimse doğduğu zaman işinde usta değildi. Başarılarıyla bu dünyaya gelmedi. Elbetteki birçok başarısızlık evresinden geçti. Ama önemli olan bu evrelerde yılmadı. Kendine güvendi. Disiplinli çalıştı. Kendi kendinin en yakın arkadaşı oldu. Moralini yüksek tuttu. Sakın ilk seferki savaşınızda ben yenildim, öldüm, bittim vb. gibi kelimeler kullanmayın. Kendinizi tanımaya çalışın. Acaba nerede hata yaptım, neyi düzeltirsem başarılı olurum, beni yanıltan etkenler nelerdir gibi sorular sorun kendinize. Hayatınızda önemli bir adım atmak için bunu yapmak zorundasınız.

Toplum arasında yanlış bir kanı var. "Kendine güvenen insan hiç hata yapmaz". Çok yanlış bir düşünce açısı bence. Güvenmek; yapabilirim, ben bu işi başarırım demektir. Elbetteki her insan hata yapacaktı. Zaten klasik bir laf var hata yapmazsan insan değilsindir. Kusursuz değiliz. Bu cümlenin çok yanlış bir söylem olduğunu sonuna kadar inanıyorum. Çünkü, temel nokta burada,hata yapmamak değildir, yaptığın hatayı fark etmek, yüzleşe bilmektir. İnsanoğlu için en zor şart hatasını kabul etmek ve özür dilemek. Kendisine güvenene, hayatının belli bir amaca hizmet ettiğini düşünen herkes yaptıklarından bir ders almalıdır. Yılmamak, belirlediği hedefe emin adımlar ile ilerlemektir. Diğer insanlar gibi en ufak bir tehlike görünce kaçmak veyahut pes etmek değildir. Evet gerçek anlamıyla kendine güvenmek budur işte.



Her zaman aklınızda bin bir tilki geziniyor. Gün içinde birçok tilki o küçük kutu içinde durmadan koşuşturuyor. Ama hangilerini hayata geçiriyorsunuz? Gerçek anlamıyla kendinize verdiğiniz hangi sözleri tutuyorsunuz. İşte sorunda tam olarak burada başlıyor. Kendinizle anlaşma yapmak büyük bir erdem. Fakat onu tutmak daha büyük ve zordur. Hadi yarın yeni bir gün olsun. Bugün yatmadan önce hayatınızda bir şeyleri değiştirin. Memnun olmadığınız kötü yanlarınız atın. En önemlisi kendinize güvenin ve uyandığınız zaman yeni bir sayfaya hayatınızı yazmak için defterinizi açın.

Adım adım kendi hayatınız için kararlar alın. Hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşmak için kendinize zaman çizelgesi oluşturun. Hem böylelikle ne kadar sözünüzde durduğunuzu. İradenizi kontrol edebildiğinizi görürsünüz. Hedefinize adım adım ilerlerken unutmamamız gereken çok önemli bir amacınız var. Bu değişimin merkezi sizsiniz başkası değil. Diğer insanlar istiyor diye yapmayın, kendiniz isteyin ve kendinize inanın ki gerçekleşsin.

Olaylar karşısında sakin kalın. Zor bir evreden geçiyorsunuz. Kolay değil alışkanlıklarınızı değiştirmek, toplumda daha kalıcı ve saygın bir kazanmak. Bir bakın etrafınıza neden bunu başarabilen insan sayısı bu kadar az? Çünkü bu o kadar kolay değil. Bir kişinin: "Hadi bakalım akşama bizde toplanalım da 2 H 1 O 'i birleştirelim susayınca içeriz" demek gibi. Bir de diğer yönden bakın bu size neler kazandıracak. Önceden de dediğim gibi toplum içinde daha saygın bir yeriniz olacak. İnsanlar size başka bir gözle bakacaklar. Ailenizin, arkadaşlarınızın size olan ilgisi ve tutumu değişecek. Hatta çoğu insan size özenecektir emin olun.Yeter ki siz değişiklik yapacağınıza inanın. Yeter ki İSTEYİN. İstemek-Kendine inanmak zaten hayatınızın temelidir. Bunlar olmadan yaşamazsınız. Zaten siz bunları normal hayatınızda her gün yapıyorsunuz.

İşte kendinize güven konusunda size bir kaç ip ucu:


Yaşamınızda yapmak istediğiniz başarı ve elde etmeyi planladığınız mutluluğu temel alan bir amaç listesi yapın. Daha sonra bu amaç listesinde biraz oynayın. Onunla konuşun ki size içindeki sırları anlatabilsin. Amaçlarınızı sıralayın. Onları doğru bir sıraya koymak işin yarısı. Sıralama işlemi bittikten sonra iş büyüklüğüne göre zaman tanıyın.Kendinize açık olun. Herkesi kandıra bilirsiniz ama olayın içinde siz varsanız, bu sefer olmaz, İzleniyorsunuz. Vicdan denen yargıç elinde tokmağı ile sizi bekliyor. Diğer yandan bunların hiç birisine gerek yok zaten. Kendine güvenen insan zaten dürüst olmak zorunda. Kendiyle barışık olacak ve konuşacak ki amaçlarına ulaşsın. Kısacası kendinizle barışık olun. Bazen kendinize ceza verin, bazen de ödüllendirin.Eksik yanlarınızın üstüne gidin. Nasılsa artık kendinizle barışık bir insanınız eksiklerinizi kusurlarınız birbirinizin yüzüne vurun. Fakat hırs yapmayın. Hatalarınızdan da ders almayı sakın unutmayın.

Olumlu düşünün. Sabah kalktığınızda yeni bir güne mutlu kalkın. Olumsuz düşüncelerin kişinin moralini, yaratıcılığını ve yaşama sevincini yok ettiği tüm psikologlar tarından söylenir. Tahmin ettiğiniz gibi bu olayların sonucunda da gelişim potansiyeliniz ter yönde ilerlemeye başlar. Dünya ya biraz da pembe gözlükleriniz ile yapmakta yarar var.

Sürekli amaçlarınıza odaklanın. Düzenli olarak kendinizi kontrol edin. Neredeydim nereye geldim. Daha ne kadar yolum var soruları sizin için birer yaşam kalitesi haline gelsin. Her zaman ileriye bakın. Dün geçip gitti. Dünden ders çıkarın. Yeni olan bu gün'dür. Peki siz yeni güne hazır mısınız?

Unutmayın her yaptığınız hareket aslında kendinize olan bir güven göstergesidir.

Hiç yorum yok: