Garnitür ve Pilavlar

Eşsiz - Benzersiz Garnitür ve Pilavlar yapın : Herkesi kıskandırın
Çorbalar                   Ana Yemekler                   Garnitür ve Pilavlar                   Tatlılar

GARNİTÜR VE PİLAVLAR

DOMATES SOSLU MAKARNA

Malzemeler:
1 paket makarna
3 olgun domates veya 1 kaşık salça
1 soğan
2 diş sarımsak
4- 5 dal kereviz veya maydanoz
1 havuç
2 kaşık yağ
1,5 kaşık un
2- 3 bardak et suyu (su da olabilir)
Tuz, karabiber, 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı: Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur. Küçük doğranmış havuç, kereviz, sarımsak konur. Un ilave edilip biraz karıştırılır. Rendelenmiş domates veya salça ile 2- 3 bardak et suyu veya su konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tuz, karabiber ve şeker atılır. Makarna bol tuzlu suda haşlanır. Soğuk su ile yıkanır, süzülür. Servis tabağına alınıp üzerine hazırlanan sos, sıcak olarak dökülür ve karıştırılır. İstenirse üzerine kaşar rendesi serpilir.
Not: Makarnayı haşlarken, kaynar tuzlu suya 1 çorba kaşığı sıvı yağ konursa yapışmaz ve daha parlak olur.

ŞARAPLISOS

Malzemeler:
2 kaşık yağ
1,5 kaşık un
1 soğan
2 diş sarımsak
3- 4 dal kereviz veya maydanoz
1 havuç
3 olgun domates veya 1 kaşık salça
2 bardak et suyu veya su Yarım bardak kırmızı şarap
1 çay kaşığı şeker, karabiber ve tuz
Yapılışı: Rendelenmiş soğan yağ ile kavrulur. Küçük doğranmış havuç, kereviz ve sarımsak konur. Un ilave edilip biraz karıştırılır. Rendelenmiş domates veya salça, et suyu ve şarap konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tuz, kara biber ve şeker atılır. Not: Bu sos, et makarna ve haşlama sebzelerde kullanılır.

FIRINDA MAKARNA GRATEN

Malzemeler:
1 paket çubuk makarna (fırında makarna için özel kalın makarna)
2 kaşık yağ
2 kaşık un
Yarım litre süt
2 yumurta
4- 5 çorba kaşığı rende kaşar
Yapılışı:
SOSU: Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt konup muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta tuz ve karabiber konup karıştırılır. Tepsi yağlanır. Hazırlanan sostan biraz konup yayılır, kaşar rendesi serpilir. Haşlanarak soğuk sudan geçirilmiş makarna sosun üzerine yayılır. Bastırılarak sıkıştırılır. Biraz erimiş yağ gezdirilir. Geri kalan sos makarnanın üzerine dökülür. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve fırında kızartılır. Dilimlenip servis tabağına alınır.

MANTI

Malzemeler:
250 gr. kıyma
1 soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz ve karabiber
Hamuru İçin:
3 su bardağı un
1 yumurta
Yarım kg. yoğurt
2 kaşık margarin
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı biber
Yapılışı: Un elenir, ortasına 1 yumurta, tuz ve su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. Özleştirilip üzeri kapalı olarak dinlendirilir. Hamur iki parçaya ayrılıp oklava ile 2 mm inceliğinde açılır. İki parmak genişliğinde karelere kesilir. Parçaların ortasına kıymalı iç konup üçgen şeklinde kapatılıp sıkıca bastırılır. Hafif yağlanmış tepsiye dizilip üzerilerine yağ sürülür. Fırında hafif pembe kızartılır. Üzerine 6- 7 bardak sıcak et suyu veya su konup tepsi çevrilerek pişirilir. Tabağa alınıp sarımsaklı yoğurt dökülür, sonra da kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: Mantı fırında kızartılmadan, kaynar suda haşlanarak da yapılabilir.

PEYNİRLİ OMLET

Malzemeler:
2 yumurta
5- 6 dal maydanoz
1 kibrit kutusu kadar peynir
Yarım kibrit kutusu kadar yağ
Yapılışı: Yıkanıp doğranmış maydanoz yaprakları ile yumurta iyice çarpılır. Yağ tavada eritilir. Maydanozlu yumurta dökülüp tava sağa sola eğilir. Kızarınca ters çevrilir. Omletin üzerine rendelenmiş peynir konup diğer yarısı üzerine kapatılır.
Not: Yukarıdaki omlet esas olmak üzere yumurtaya hangi malzeme katılırsa, omlet onun adını alır (patatesli, kaşarlı, sucuklu, mantarlı vb.).

MENEMEN

Malzemeler:
2- 3 soğan
3- 4 sivri biber
3- 4 domates
Yarım demet maydanoz
4 yumurta
2 kaşık yağ
Tuz, karabiber
Yapılışı: Soğan ve biber ince doğranıp yağla hafif kavrulur. Kabuğu soyulup küçük doğranmış domates konup pişirilir. Maydanoz doğranır; tuz, karabiber serpilir. Çatalla çarpılmış yumurtalar ilave edilip karıştırılır. Yumurtalar pişince ateşten alınır.
Not: İstenirse; yumurtalar çarpılmadan bütün olarak da pişirilebilir.

YUMURTALI DOMATES DOLMASI

Malzemeler:
6 kırmızı sert ve irice domates
6 yumurta
1,5 çorba kaşığı tereyağ veya margarin
2- 3 sivri biber
Tuz, karabiber
Yapılışı: Domatesler yıkanıp üst kısımlarından yarım kapak kaldırılır. İçi kaşıkla boşaltılıp biraz tereyağ konur. İçlerine birer yumurta kırılıp kenarlarına ince doğranmış sivri biber konur. Tuz, karabiber serpilir. Fırında yumurtalar yumuşak pişinceye kadar tutulur.
Not: İstenirse yumurtaların üzerine biraz rende kaşar da serpilir.

FIRINDA SALAMLI YUMURTA

Malzemeler:
6 dilim tost ekmeği
6 dilim salam
6 yumurta
1 paket küçük margarin (125 gr.)
1 şişe ketçap
Tuz-karabiber
Yapılışı: Ekmeklerin iki tarafına yağ sürülür. Tepsiye yerleştirilip üzerilerine salam konur, birer yumurta kırılır. Tuz, karabiber serpilir. Kızgın fırında yumurtalar katılaşmadan pişirilir. Ketçapla servis yapılır.
Not: Yumurtaları yağda pişirip spatülle salamlı ekmeklerin üzerine koyarak da servis yapabilirsiniz.

TAVUKLU BAHAR PİLAVI

Malzemeler:
-2 su bardağı pirinç
-400 gr. tavuk göğüs kuşbaşı eti
-5 çorba kaşığı sıvı yağ
-1 çorba kaşığı çam fıstığı
-1 çorba kaşığı kuşüzümü
-2 adet soğan
-1 çarliston biber
-1'er çay kaşığı tarçın ve karabiber
-Yarım çay kaşığı yenibahar
-1- 5 çay kaşığı tuz
Yapılışı:Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda 20 dakika bırakılır. Tencerede sıvı yağ ısıtılır. Fıstıklar pembeleştirilip dışarı alınır.Aynı yağa önce kuşbaşı etler atılıp 5 dakika kadar kavrulur. Küçük doğranmış soğan ve biber ilave edilip etler bıraktığı suyu çekip hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Tuz, karabiber, tarçın, yenibahar katılıp karıştırılır. Sonra etler başka bir kaba alınır. Tenceredeki yağa suyundan süzülmüş pirinç ilave edilir. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra 3 su bardağı yağsız et suyu veya tavuk suyu konur; üzerine tavuk etleri sıralanır. Kaşığın tersi ile bastırılıp düzeltilir. Kaynadıktan sonra ateş azaltılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir. Kavrulmuş çam fıstığı ile, temizlenip yıkanmış kuş üzümü konur. Tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika kadar buharı ile demlendirilir. Karıştırıldıktan sonra servis yapılır.

KABUNE

Malzemeler:
-2 su bardağı pirinç
-400 gr. koyun kuşbaşı et
-5 çorba kaşığı sıvı yağ
-2 adet soğan
-1 çarliston biber
-Tuz, karabiber
Yapılışı:Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda 20 dakika bırakılır.4 bardak su tencerede kaynatılır. Etler suya bırakılarak haşlanır. Tuz, karabiber atılır. Soğuduktan sonra etler suyundan alınır ve lifleri boyunca parçalara ayrılır. Soğanlar küçük doğranıp az miktar tuz ve karabiberle ovulur. Doğranmış biberle karıştırılıp tencerenin dibine yayılır.Üzerine suyundan süzülmüş pirinç konur. Pirincin üzerine de didiklenmiş etler yerleştirilir. Tuz, karabiber serpilir. Kaşık kaşık sıvı yağ gezdirilir. Kaşığın tersi ile bastırılıp düzeltilir. Üzerine porselen bir tabak kapatılır.Tencerenin kenarından 3 bardak sıcak et suyu konur. Kaynadıktan sonra ateş azaltılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir. 20 dakika kadar kendi buharı ile demlendirilir. Soğan, pirinç ve etler birbirine karıştırılmadan servis yapılır.
Not: Kabune'yi koyun eti yerine, tavuk göğüs eti ile de yapabilirsiniz.

İÇ PİLAV

Malzemeler:
-2 su bardağı pirinç (3,5 bardak et suyu)
-2,5 çorba kaşığı margarin veya tereyağ
-2 çorba kaşığı çam fıstığı
-2 çorba kaşığı kuş üzümü
-1 havuç (haşlanmış)
-Yarım su bardağı iç bezelye
-Yarım kuzu ciğeri
-Tuz ve karabiber
Yapılışı: Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu su ile ıslatılır (30- 40 dakika). Az yağda fıstık pembeleştirilir. Buna çok küçük doğranmış ciğer konup kavrulur. Bezelye ve havuç ilave edilip bir kaç kere çevrilir. Tuz ve karabiber atılır. Pilav tenceresinde yağ eritilir. Süzülmüş pirinç konup pirinçlerin kırılmamasına dikkat ederek karıştırılır. Sıcak, et suyu, tuz ve karabiber serpilip kapak kapatılır. Önce harlı ateşte, sonra orta ve en son hafif ateşte pişirilir. Pirinçler suyunu çekince ateşten alınır. 20 dakika kendi halinde dinlendirilir. Pilava hazırlanan ciğer, fıstık, havuç, bezelye karışımı ile ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü konup karıştırılır.

  PERDE PİLAV

Malzemeler:
-2 su bardağı pirinç
-1 piliç veya keklik (haşlanmış)
-2,5 çorba kaşığı margarin veya tereyağ
-1 çorba kaşığı çam fıstığı, 2 çorba kaşığı üzüm
-2 çorba kaşığı badem (kabuğu haşlanarak çıkarılmış)
-3,5 su bardağı piliç suyu, tuz ve karabiber
Hamuru için:
-1 küçük paket margarin (yumuşak, 125 gr.)
-2 yumurta, 1,5 çay kaşığı tuz, 2,5 su bardağı un
Yapılışı:Pirinç ayıklanıp yıkanır, ılık tuzlu suda yarım saat bırakılır. Badem ve fıstık, yağda pembeleştirilip alınır. Aynı yağda süzülmüş pirinç birkaç kere çevrilir. Sıcak piliç suyu konup pişirilir (önce harlı, sonra orta, en son hafif ateşte). 20 dakika kapak açılmadan demlenir. Sonra pirinçler ezilmeden karıştırılır. Kavrulmuş fıstık, badem ve kuş üzümü, küçük parçalara ayrılmış piliç eti, tuz, karabiber, pilava ilave edilir.
Hamurunun Yapılışı: 1 küçük paket margarin ile 2 yumurta ve tuz ezilir; 2,5 bardak un ile yoğrulur. Merdane ile 2- 3 mm. kalınlıkta açılıp yağlanmış, yuvarlak dipli bir tencereye yerleştirilir. (Kenarlarından hamur sarkmalıdır). Hazırlanan iç pilav hamurun üzerine boşaltılıp kaşık ile bastırılarak sıkıştırılır. (Pilav sıcak olmalıdır). Sarkan hamurlar üzerine kapatılır. Orta hararetli fırında, kızartılıp servis tabağına ters çevrilir.

  PİLAVLI TAS KEBABI

Malzemeler:
-Yarım kg. koyun kuşbaşı et
-2 kaşık yağ
-1 soğan
-1- 2 domates veya yarım kaşık salça -2 su bardağı pirinç (pilav için)
-Tuz ve karabiber
Yapılışı:Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda bekletilir (yarım saat). Et, doğranmış soğan, yağ ile kavrulur. Domates rendelenir, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Gerekirse azar azar sıcak su konur.) Et, ateşe dayanıklı bir kaseye tek tek alınır. Pilav yapılacak tencereye kase ters çevrilir. Etin yağına 3,5 bardak su konup kaynatılır ve tuz, karabiber atılır. Pilav tenceresine süzülür. Süzülmüş pirinç konup karıştırılır. Kapak örtülüp önce harlı, sonra orta, en sonra hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 20 dakika demlenmesi için beklenir. Önce pilav karıştırılır, sonra etin üzerindeki kase kaldırılır.


Hiç yorum yok: