Tatlılar

Tatlılar : Tatlı Anları Unutulmaz Kılmak İçin Pratik Yemek Tarifleri
Çorbalar                   Ana Yemekler                   Garnitür ve Pilavlar                   Tatlılar

TATLILAR

TEZ PİŞTİ

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 çorba kaşığı pirinç unu
  • 2 yumurta akı
  • Yarım paket vanilya

Yapılışı: Süt şekerle kaynatılır. Yarım bardak soğuk süt ile ezilmiş pirinç unu şekerli süte karıştırılıp pişirilir. Vanilya konur. Bu muhallebinin yarısı kaselere boşaltılır. Geri kalanı hafif ateşte iken, iki yumurta akı çarpılır, kar haline getirilir. Ateşteki muhallebi aklara ilave edilip karıştırılır. Kaselerin üzerine doldurulur. (Kaselerin ateşe da yanıklı olması gerekir). İçinde su bulunan tepsiye dizilir. Fırında üstleri kızartılır. (Isının üstten verilmesi gerekir.)
Not: Muhallebileri fırına koymadan, üzerine biraz pudra şekeri elerseniz daha güzel kızarır.

KAZAN DİBİ

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 4 çorba kaşığı pirinç unu + 3 çorba kaşığı patates nişastası
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım paket vanilya
  • 4 çorba kaşığı pudra şeker

Yapılışı: Süt şekerle kaynatılır. Bir bardak su ile pirinç unu ve nişasta ezilip şekerli süte ilave edilir. Karıştırarak koyu bir muhallebi pişirilir.Vanilya konur. Karıştırılarak soğutulur. 25-30 cm bir tepsi bolca pudra şeker ile kaplanır. Ateşe tutularak yakılır. Sonra tekrar şeker elenir. Muhallebi boşaltılıp yayılır. Sıcak fırında altı kızartılır. Tepsi fırından çıkar çıkmaz soğuk suya batırılır. (Kazan dibinin tepsiden kolay çıkması için). Soğuyunca dilimlenip pasta küreği ile alınır. Yanık taraf üste gelmek üzere tabaklara konur.

SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG

Malzemeler:

  • 9 çorba kaşığı şeker
  • 9 çorba kaşığı irmik
  • 1 litre süt
  • 1/4 küçük paket margarin (30 gr.)
  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi
  • Yarım paket vanilya

Yapılışı: Bakır bir tencerede süt ve şeker kaynatılır. İrmik serpilerek karıştırılır. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. 1/4 küçük paket margarin ve 1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi ve vanilya katılıp karıştırılır. Su veya gül suyu ile ıslatılmış yuvarlak kalıba boşaltılır. Buzdolabında 5- 6 saat veya bir gece bırakılır. Büyük bir tabağa ters çevrilip üzerine hindistan cevizi rendesi serpilir.
Not: Puding kalıba boşaltılırken arasına tarçınlı ceviz de konabilir.

KREP SÜZET

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım litre süt
  • 3 çorba kaşığı erimiş margarin (1 kaşık hamura 2- 3 kaşık tava yağlamaya)
  • Limon kabuğu rendesi
  • Yarım su bardağı marmelat veya bal
  • Yarım kahve kaşığı tuz

Yapılışı: Yumurtalar, un, tuz, limon kabuğu rendesi, 1 çorba kaşığı erimiş margarin karıştırılır. Azar azar süt katarak iyice ezilir. Küçük bir tava yağlanır. Bu karışımdan bir küçük kepçe konup tava sağa sola sallanarak pişirilir. Pasta küreği ile veya tava hoplatarak krep ters çevrilir. Arasına marmelat veya bal sürülüp ikiye veya dörde katlanır. Üzerine pudra şeker elenip servis tabağına yerleştirilir.

KREM KARAMEL

Malzemeler:

  • Yarım litre süt
  • 6 yumurta
  • 1 su bardağı şeker (3 çorba kaşığı karamel için ayrılır)
  • Yarım paket vanilya

Yapılışı: 3 çorba kaşığı şeker bir fincan su ile kaynatılıp pekmez renginde karamel yapılıp kalıba boşaltılır. Kalıp hafif ısıtılarak her tarafı kaplanır. Yumurtalar tel ile çarpılır. Vanilya, şeker ve süt konur. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Şekerli süt karamelli kalıba boşaltılıp, büyükçe bir tencereye oturtulur. Tencereye kenardan kalıbın yarısını geçecek şekilde sıcak su konur. Ateş üzerinde suyu kaynatmadan ve kremayı fazla katılaştırmadan pişirilir. (Tencerenin üzerine önce bir peçeteyi sonra tencere kapağını aralık olarak örtünüz.) Kalıp suyunda soğutulur. Sonra kenarlara bastırarak tabağa çevrilir.
Not:
1) Krem karameli, içinde su bulunan tepsiye koyarak fırında da pişirebilirsiniz.
2) Krem karameli birer kişilik özel kalıplarla daha kolay yapabiliriz. Yukarıdaki malzeme 6- 7 küçük kalıp doldurur.

ÇİKOLATALI SOFRA KREMİ

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 çorba kaşığı
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 3 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1 avuç iç fındık

Yapılışı: Un, şeker, kakao, limon kabuğu rendesi ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılır. (Yumurta akları başka bakır bir tencereye ayrılır). Yavaş yavaş süt konur. Karıştırarak pişirilir. Ateşten alınıp üzerine kapak örtülür (soğumaması için). Yumurta akları çarpılır, katı kar haline getirilir. Sıcak kakaolu kremadan 2- 3 kepçe katılıp karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur. Kaselere boşaltılıp makineden çekilmiş fındıkla süslenir.
Not: Kremayı, yumurtanın sarı ve aklarını ayırmadan daha kolay yapabilirsiniz. Ancak yukarıda anlatılan tarif, daha hafif ve bereketli olur.

TÜRBANLI ELMA

Malzemeler:

  • 8 elma
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3-4 yumurta akı
  • 1 avuç fındık içi (dövülmüş)
  • 1 kahve kaşığı tarçın ve yenibahar
  • 1 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm
  • Yarım paket vanilya

Yapılışı: Elmalar, bütün iken ortaları (elma oyacağı ile) çıkarılır. Soyulup yıkanır. Bir bardak sı: ve 1,5 bardak şeker ile elmalar pişirilir. Şurup koyulaşınca elmalar süzülerek bir tepsiye alınır. Ortalarına fındık, üzüm, tarçın, yenibahar, vanilya karışımı doldurulur. Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir. Kaynar elma şurubu dökülüp hızla karıştırılır. Bu krema, krema pompasına doldurularak elmaların üzerine türban gibi sıkılır. Hafif hararetli fırında pembe renkte kızartılır.
Kısa Bilgi: Elma sindirim sisteminin iyi çalışmasında, cildin sağlıklı ve güzel olmasında çok etkilidir.

KREM BAVARUVA

Malzemeler:

  • 6 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı un
  • 8 adet jelatin
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı yeşil fıstık
  • 2-3 elma
  • 3-4 muz
  • 2 mandalina ve portakal

Yapılışı: Bakır bir tencerede, yumurta sarıları, şeker, un karıştırılır. Süt ilave edilerek pişirilir. Ateşten alınıp yıkanmış jelatinler konur ve karıştırılır. (Soğumaması için üzerine kapak örtülür.) Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp katı kar haline getirilir. Sıcak kremadan 2- 3 kepçe konup karıştırılır. Sonra kremanın hepsi katılır. Krema soğuyunca küçük küçük doğranmış meyveler ilave edilir. Hafif yağlanmış kalıba boşaltılır. Buz dolabında dondurulur (4- 5 saat). Kalıp ılık suya bastırılıp servis tabağına ters çevrilir. Üzerine dövülmüş yeşil fıstık serpilir.
Not:
1) Mevsimine göre çilek, kayısı, kiraz, şeftali gibi meyveler de kullanılır.
2) İstenirse krem bavaruvanın üzerine kayısı marmelatı dökülür.

ÇİKOLATALI KREM JÖLE

Malzemeler:

  • 6 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı un
  • 8 yaprak jelatin
  • 1 litre süt
  • 1-2 çorba kaşığı kakao
  • Yarım su bardağı iç fındık (çekilmiş)
  • 1 paket vanilya

Yapılışı: Bakır bir tencereye yumurta sarıları, şeker, un konur. Yavaş yavaş süt ilave edilip karıştırarak pişirilir. Ateşten alınıp, yıkanmış jelatin konur ve eritilir. Soğumaması için kapak kapatılır. Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp katı kar haline getirilir. Sıcak kremadan 2- 3 kepçe konup hızlı karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur. Çekilmiş fındık karıştırılır. Hafif yağlanmış kalıba bu kremanın yarısı konup donmak üzere buz dolabına konur. Tencerede kalan kremaya elenmiş kakao karıştırılır. Kalıbın üzeri kakaolu krema ile doldurulur ve buz dolabında tekrar dondurulur. Kalıp ılık suya batırılıp servis tabağına ters çevrilir.
Not: Çikolatalı krem jöle (yalnız kakaolu olarak) tek renkli de yapılabilir.

FINDIKLI PUDİNG

Malzemeler:

  • 6 yumurta
  • 1 küçük paket margarin + 1 parmak ilave (150 gr.)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şeker
  • 1 su bardağı fındık içi
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 paket vanilya

Yapılışı: Kalıp parşömen kağıdı ile kaplanır, yağlanır, galeta unu serpilir. Porselen bir kasede yağ ile pudra şeker krem haline gelinceye kadar karıştırılır. Yumurta sarıları birer, birer ilave edilir. Bakır bir tencerede yumurta akları çarpılıp katı kar haline getirilir. Şekerli yağın içine, yumurta akları makineden geçirilmiş fındık, galeta unu, limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya konup karıştırılır. Hazırlanan kalıba boşaltılır. Kalıp daha büyük bir tencereye oturtulur. Tencereye (kalıbın yarısına gelecek şekilde) kenardan soğuk su konur. Buharı çekmesi için tencerenin üzerine önce bir peçete konur, sonra tencerenin kapağı aralık kapatılıp ocakta kaynatılır. Kaynamasından itibaren 1,5 saat pişirilir. (Kaynama yavaş yavaş olmalıdır.) Soğuyunca kalıp tabağa ters çevrilir. Parşömen kağıdı alınır. İstenirse üzerine çikolatalı sos dökülür.

ÇİKOLATALI SOSU

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı patates nişastası
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 2-3 çorba kaşığı kakao
  • Yarım paket vanilya
  • Yarım kahve fincanı muz veya portakal likörü
  • 2,5 bardak süt

Yapılışı: Tencereye, şeker yumurta sarıları, nişasta, kakao konup biraz sütle ezilir. Sütun tamamı konarak karıştıra karıştıra pişirilir. Yine karıştırarak soğutulur. İçine vanilya ve likör katılır.
Not: İkramınızdan arta kalan kek ve şuale kremin üzerine çikolatalı sos dökerek güzel bir tatlı yapabilirsiniz.

KABAK TATLISI

Malzemeler:

  • 2 kg. Bal kabağı
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 4-5 tane karanfil
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık içi

Yapılışı: Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır, yıkanır. Tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilip bir gece veya 4-5 saat ağzı kapalı bekletilir. Birkaç tane karanfil atılır. Orta ateşte pişirilir. Şurubun koyulaşması için biraz da kapak açık olarak kaynatılır. Servis tabağına alınıp dövülmüş ceviz içi serpilir.
Kısa Bilgi: Kabak, vücutta A vitaminine dönüşen karoten bol miktarda bulunur. A vitamini, güzellik vitaminidir. Cildi yumuşatır, tazelik verir. Gözler pırıl pırıl parlar. Mikroplu hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

LİMON PELTESİ

Malzemeler:

  • 4 limon
  • 2 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su (1 bardağı ile nişasta ezilir.)
  • 3-4 çorba kaşığı patates nişastası

Yapılışı: Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Limon kabukları iki kaşık şekerle ovulup 1 su bardağı su konur, karıştırılıp süzülür. Bu suya nişasta ve limon suyu da katılır. 6 bardak su ile şeker kaynatılır. İçine nişastalı limon suyu konup karıştırılır. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. Kaselere boşaltılır.
Not: Limon mide ifrazını artırdığından nişastalı gıdaların sindirilmesine yardım eder. Ayrıca soğuğa karşı etkin bir ilaç gibidir.
1) Vişne, çilek ve portakal suları ile aynı şekilde pelte yapılabilir.
2) İstenirse kaselere boşaltılırken bir kaç meyve de katılabilir.
3) Reçellerin artmış suları pelte yapılarak değerlenebilir.

PORTAKAL JÖLESİ

Malzemeler:

  • 10 bardak portakal suyu
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 15 yaprak jelatin

Yapılışı: 3-4 portakal rendelenir. 3 kaşık şekerle ovulup 2,5 bardak su konur, karıştırılır ve süzülür.Şekerin geri kalanı ilave edilip bir taşım kaynatılır, üzerinde biriken köpük alınır. Ateşten çekilir. Yıkanıp küçük parçalara ayrılmış jelatin ve portakal suyu konup karıştırılır. Kaselere boşaltılır veya istenen pastalarda kullanılır.
Not:
1) Diğer meyvelerin jöleleri de aynı şekilde yapılır.
2) İstenirse kaselere birkaç dilim meyve de konabilir.

MEYVE SALATASI

Malzemeler:

  • Yarım kutu şeftali konserve
  • 7 muz
  • 3-4 elma
  • 2 portakal
  • 2-3 mandalina
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm (taze)
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı pudra şeker
  • 4 çorba kaşığı muz likörü
  • 2 çorba kaşığı vermut
  • 150 gr. kremşanti
  • 2 çorba kaşığı iç yeşil fıstık

Yapılışı: Meyveler yıkanıp soyulur ve küçük küçük doğranır, karıştırılır. Cam kaseye, bir kat meyve, bir kat pudra şeker konarak yerleştirilir. Üzerine vermut ve likör karışımı gezdirilir. Buz dolabında soğutulur. İkram edileceği zaman üzerine kremşanti sıkılır, kavrulmuş yeşil fıstık serpilir.
Kısa Bilgi: Şeftali, yararlılık bakımından meyveler arasında ikinci sırayı alır, birincisi üzümdür.

KESTANE PÜRESİ

Malzemeler:

  • Yarım kg. kestane
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya

Yapılışı: Kestanelerin dış kabukları soyulup sıcak su ile ateşe konur. İç kabukları çıkmaya başlayınca ateşten alınıp soyulur. Tekrar su konup ezilinceye kadar kaynatılır. Püre makinesinden geçirilir. Şeker ve azar azar süt konarak pişirilir. Tatlı olarak kullanılacağı zaman üzerine krem şanti ve kavrulmuş yeşil fıstıkla süs yapılır.
Not: Kestane püresi pastalarda krema gibi de kullanılır.

KREMALI ELMA

Malzemeler:

  • 8 elma
  • 1,5 su bardağı şeker (yarısı elmalar, yarısı krema için)
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • Yarım litre süt
  • 1 avuç fındık (dövülmüş)
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • Yarım paket vanilya

Yapılışı: Elmaların ortaları bütün iken elma oyacağı ile çıkarılır, soyulup yıkanır. Yarım bardak su ile şekerin yarısı elmalara konup kaynatılır. Suyu koyulaşınca elmalar kaselere alınır. Ortalarına fındık, tarçın doldurulur. Bakır bir tencereye 1 yumurta, şekerin diğer yarısı, nişasta konup süt ile ezilir. Sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir. Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. Elmaların üzerine dökülür.
Kısa Bilgi: Bir elma ortalama 65 kalori verir.


Hiç yorum yok: