Meyveler

BİNBİR DERDE DEVA AYVA

İçindekiler: Ayva meyvesi pektin, tanen, şeker, organik asit, A-C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda içerir. Tohumlarında %14 ile 18 oranında tutkal yapıcı maddeler, %16 ile 20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler, çok yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Meyvesi: Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu alır. Ayva meyvesinin üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur. Vücudun gelişmesine yardım eder. Harareti keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Bağırsak kanamalarını keser. Mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Damar sertleşmesine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. Safrayı düzene sokarak rahat çalışmasını sağlar.
Ayva Yaprağı: Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Yaprağı kaynatılıp içilirse yetişkinlerde ishali keser. Kaynatılmış ayva yaprağının suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir. Pişirilmiş yaprakları ile lapa yapılıp boğaz etrafına sürülüp bir tülbent ile kapatıldığı zaman boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasına da ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır.
Çiçeği: Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını anında keser, kalbi kuvvetlendirir ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Ayva Hoşafı: Yaşlıların ayaklarındaki kireçlenmeye ve ağrılarına iyi gelir. Ayva gün içinde uzun süre ayakta kalan ve varisi olan insanlarda bacaklardaki damarları genişleterek hem yorgunluğu alır hem de varis tedavisine yardımcı olur. Vücut yorgunluğunu, bitkinliğini giderir. Ağız yaralarına, akciğer veremine iyi gelir. Özellikle çocuklarda gece uyurken ağızdan salya veya su gelmesini önlediği bilinir. Kompostosu bilhassa çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir. Tereyağı ile pişirilen ayva ise nefes yolu hastalıklarına iyi gelerek, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığı olanları rahatlatır.
Ayvanın kokusu: Kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Koklandığı zaman ferahlama ve zindelik hissi uyandırır.
Ayva Suyu: İştah açar(kilo almak isteyenler gün içerinde 1-2 tane yemelidir). Böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilirse 2-3 dakika içerisinde kanamayı durdurur. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Suyu mide ülserine iyi gelir. Dimağı açar. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içildiği zaman, idrar yolu iltihaplarının tedavisinde yardımcı olur. Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir. Doğumdan sonra ise annenin sütünü artırır. Ses kısıklığına iyi gelir.
100 gram ayvanın içerdiği besin değerlerini sıralamak gerekir ise:
  • Su 83.8 gr
  • Kalori 57
  • Kcalprotein 0.4 gr
  • Yağ 0.1 gr
  • Karbonhidrat 15.3 gr
  • Kalsiyum 11 mg
  • Demir 0.7 mg
  • Fosfor 17 mg
  • Potasyum 197 mg
  • Sodyum 4 mg
  • A vitamini 40 mg
  • C vitamini 15 mg
Ayvanın Zararları: En ufak bir etkiden kabızlık çekenler, tansiyonu yüksek, kalbinde aşırı surunu olanlar yememelidir. Çiğ yenilmesi çok tavsiye edilmez. Çünkü pişirildiği zaman hem besin değerleri artar, hemde kokusu ve verdiği rahatlama hissi kuvvetlenir. Kompostosu, jölesi veya kül üstünde pişirilmesi önerilir.

AYVA REÇELİ

Malzemeler:
  • 1 kg. Ayva
  • 5- 6 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 limon suyu
Yapılışı: Ayva dilimlenip soyulur. Ortası çıkarılıp istenen biçimde doğranır. Kabuklar ve ortaları 2- 3 bardak su ile kaynatılıp suyu alınır. Ayvalar bu su ile yumuşayıncaya kadar iyice haşlanır. (Suyu süzülmez.) Sonra şeker konup kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş kaynatılır. Limon tuzu veya limon suyu ilave edilir ve ateşten alınır. Ilıyınca kavanozlara boşaltılır.
Not: Reçelin kıvamı şöyle anlaşılır: Bir çorba kaşığı reçel suyu tabağa konur. Biraz soğuyunca tabak sağa sola eğilir. Eğer çabuk akıyorsa reçel suludur, kaynatmaya devam edilir. Ayva reçelinin renginin pembe olması için yavaş yavaş kaynatmalıdır.

AYVA KOMPOSTOSU

Malzemeler :
  • 1 kg ayva
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 limon suyu
Yapılışı: Ayva yıkanır, soyulur, ortaları çıkarılır. Kabuklar ve orta kısımlar 4- 5 bardak su ile kaynatılıp suyu alınır. Dilimlenmiş ayvalara katılıp çok yumuşamadan haşlanır. Şeker ilave edilip bir süre daha yavaş yavaş kaynatılır. Ateş kapatılır. Kapağı kapalı olarak bekletilir.

AYVA ŞEKERLEME (JÖLESİ)

Malzemeler:
  • 1 kg. Ayva
  • 6 bardak su
  • Limon
  • Şeker
  • 3- 4 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi.
Yapılışı: Ayva yıkanır. Dilimlenip, kabuklu ve çekirdekli olarak 6 bardak su ve limon suyu ile iyice haşlanır. Islatılıp sıkılmış temiz bir tülbent içine konur. Sıkılarak suyu çıkarılır. Elde edilen meyve suyu bardakla ölçülür. Meyve suyu kadar şeker konup kaynatılır. Kıvamını anlamak için şu deney yapılır: Kaşık batırılıp çıkarıldığında kaşık, peltemsi bir tabaka ile kaplanmalıdır. Buz kalıbı ıslatılıp jöle boşaltılır. Bir gece veya 5- 6 saat beklenir. Sonra kalıptan çıkarılıp istenen biçimde kesilir. Hindistan cevizi rendesi ile kaplanır.
Not: Tülbentte kalan ayva kevgirden geçirilip şeker ve limon suyu ilavesiyle marmelat yapılabilir.


meyvelerden gelen sağlık: meyvelerin insanlara yararı : meyve tatlıları: sağlık için meyve

2 yorum:

Unknown dedi ki...

özellikle reçeli süper oluyor;)

resat dedi ki...

Bilgilerinizi gerçekten çok faydalı buldum , özellikle ayva kompostosu bir başka oluyor :)