Yemek Tarifleri

Eşsiz - Benzersiz Çorbalar yapın : Herkesi kıskandıran
Çorbalar                   Ana Yemekler                     Garnitür ve Pilavlar                    Tatlılar

Çorbalar

İŞKEMBE ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 kg. dana işkembesi
  • 2 kaşık un
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 2 kahve fincanı sirke
  • Yarım kahve kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

Yapılışı: İşkembe iyice yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilir, birkaç saat dinlenmeye bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp bol su ile tekrardan yıkanır. 8-10 bardak su ile düdüklü tencerede iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır. Yağ ile un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu ilave edilip kaynatılır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır.
Not: Haşlama suyunun yağlarını kullanmayınız. Sakatatlar çok besleyici ve ekonomiktir. Ancak dalak, vücutta atılması gereken maddelere dönüşecek al ve akyuvarlarla dolu olduğundan yemeğe elverişli değildir.

TARHANA

Malzemeler:

  • Yarım kg. yoğurt
  • 3 olgun domates
  • 3 salçalık biber
  • 3 soğan
  • 7 sivri biber
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı: Domatesler, biberler yıkanır, soğanlar soyulur ve doğranır. Tuz ve yoğurt konup karıştırılır. Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür. Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur. 10-12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür. Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür. En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır. Tarhana Pişirilirken: Dört kişi için; 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır. İki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur. İstenirse kaşığın ucu ile salça konur. 5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş kapatılıp tencere kapağı örtülür.
Not: Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

YUVARLAMA (Aydın Yöresi)

Malzemeler:

  • 350 gr. yağsız dana kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • Tuz, karabiber
  • Yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ
  • Yarım su bardağı nohut
  • 1-5 su bardağı yoğurt
  • Yarım kahve fincanı erimiş tereyağ
  • Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı: Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır. Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç içinde yuvarlanır. Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır. Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10-15 dakika yavaş yavaş kaynatılır. Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerine çırpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir.
Not: Yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir.

YAYLA ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • Yarım bardak pirinç
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 2 bardak yoğurt
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 2 kahve kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

Yapılışı: Pirinç ayıklanıp yıkanır. Et suyunda iyice haşlanır. Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, et suyu ile sulandırılır. Kaynamakta olan pirince katılıp ateş kısılır. Kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür.

MANTAR ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı küçük doğranmış "KÜLTÜR MANTARI"
  • 6 su bardağı et suyu
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt

Yapılışı: Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır. Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir. Sofraya alınmadan süt ilave edilir.
Not: Mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını bulmak çok zordur. Bu bakımdan mutlaka "KÜLTÜR MANTARI" kullanmalıdır.

SOĞAN ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 5 soğan
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz

Yapılışı: Soğan rendelenir, yağ ile tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Un ilave edilir, biraz daha karıştırılır. Et suyu ilavesi ile pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Yumurta sarısı süt ile çarpılır. Kaynayan çorbaya eklenip karıştırılmaya devam edilir. Ateşten alınır. Tuz atılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir.

PATATES ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 3/2 çorba kaşığı yağ
  • 3/2 çorba kaşığı un
  • 2 soğan
  • 3 patates
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz

Yapılışı: Rendelenmiş soğan yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Un katılır. Biraz daha çevrilir. Rendelenmiş patates et suyu konup iyice pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir. Tuz atılır. Yumurta sarısı ve süt karışımı katılıp ateşten alınır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: İstenirse üzerine kuru nane serpilir. Bayat ekmekler küçük küçük doğranıp yağda kızartılıp çorba ile servis yapılabilir.

SOĞANLI ŞEHRİYE ÇORBASI

Malzemeler:

  • 2 soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı şehriye
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım demet maydanoz
  • 6 su bardağı et suyu veya su
  • Tuz ve Karabiber

Yapılışı: Yağ ile ince doğranmış soğan hafif sararıncaya kadar kavrulur. Un ilave edilir. 1- 2 defa karıştırılır. Et suyu veya su konur, tuz atılır. Kaynayınca şehriye ilave edilir. Şehriyeler pişince doğranmış maydanoz ve daha sonra da süt ilave edilir. İstenirse karabiber serpilir.

MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 1,5 bardak kırmızı mercimek
  • 1 adet patates
  • 2 baş soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz, kırmızı biber
  • 1 bardak süt

Yapılışı: Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir. Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur. Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süz geçten kaşık yardımı ile geçirilir. Yumurta sarısı ile süt çatalla çarpılır; çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: Çorbalara terbiye üç şekilde katılır.
1) Yumurta sarısı-süt karışımı
2) Yumurta sarısı-limon suyu karışımı
3) Yumurta sarısı-limon suyu-un karışımı

ŞEHRİYELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 8 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 kahve fincanı arpa şehriye
  • 2 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kuru nane

Yapılışı: Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür. Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, bir kaç kez karıştırılır. Et suyu, yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye konur. 10- 15 dakika yavaş ateşte kaynatılır. Sofraya alınacağı zaman süt katılır. Üzerine kuru nane serpilir.

ŞAFAK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 8 bardak et suyu
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 kaşık yağ
  • 4- 5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz

Yapılışı: Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır. Karıştırılarak 1- 2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa
süzgeçten geçirilir. Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş kapatılır.
Not: Et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da katılabilir.
Kısa Bilgi: Sofrayı hazırlarken; kaç kişinin yemek yiyeceğini, yemek listesinde neler olduğunu düşününüz, sofra takımlarının temiz olmasına özen gösteriniz.

BALIK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak haşlama balık suyu (Haşlanmış balık eti ile mayonezli balık yapılır)
  • 2 Soğan, 1 havuç
  • 5- 6 dal kereviz veya maydanoz
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 2 diş sarımsak, 2 kaşık yağ
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1- 2 limon suyu
  • 2 yumurta sarısı
  • Defne yaprağı
  • Tuz, kırmızı, biber

Yapılışı: Balık Suyunun Çıkarılması: Balık temizlenir, yıkanır. Sıcak su ile ateşe konur, kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan tane karabiber, maydanoz sapları, defne yaprağı konup, iyice kaynatılır. Süzülür. Balık eti mayonezli balık hazırlanmasında, suyu da balık çorbasında kullanılır. Havuç, maydanoz, sarımsak ince ince doğranır. Yağla pembeleştirilir. 1 kaşık un katılır. Biraz daha kavrulur. Balık suyu, yıkanmış pirinç ilave edilir. İyice pişirilir. Yemek saatinden 10 dakika evvel yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye katılır. Tuz atılır.
Kısa Bilgi: Sofraya daima gerçek çiçek koyunuz. Çiçeğinizi az kokulu seçip, kısa saplı olarak tanzim ediniz.

BORÇ

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 2 kaşık yağ
  • 2 soğan
  • 2 patates
  • 1 küçük kereviz
  • 2 küçük pancar
  • 1 küçük havuç
  • 5- 6 yaprak lahana
  • 2 kaşık konserve domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz

Yapılışı: Sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır. Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur. Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır. Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.
Kısa Bilgi: Ekmek, su, salata çorbadan sonraki yemekle servis yapılır.

DÜĞÜN ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 2 limon
  • 2 parça et (haşlanmış)
  • 2 kaşık yağ
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber

Yapılışı: Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un, et suyundan azar azar alarak, ezilir. Kaynamakta olan et suyuna katılıp karıştırarak pişirilir. Tuz atılır. Yağ ısıtılır. Küçük doğranmış et ile 1- 2 defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür.
Kısa Bilgi: Yemeklerin tuzunu ateşten almadan 5 dakika kadar önce atınız (tuzun yemeğin tadı ile iyi ayarlanması ve pişmeyi geciktirmemesi için). Fazla tuzlu yemek, vücut dokularının su tutmasına yani ödeme sebep olur. Vücutta bilhassa ayaklarda şiş olur. Yemekleri tuzsuz pişirip, yerken tuz serpseniz, vücut bu tuzu daha çabuk dışarı atar.

SEBZE ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 2 soğan
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı yağ
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 6- 7 dal kereviz
  • 6- 7 kök ıspanak
  • 6- 7 dal maydanoz
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • Tuz

Yapılışı: Sebzeler yıkanır; havuç, patates rendelenir; kereviz,ıspanak, maydanoz doğranır. Rendelenmiş soğanla yağ tencerede pembe olarak kavrulur. Un konur. Biraz daha karıştırılır. Hazırlanmış sebzeler, et suyu ve ayıklanıp yıkanmış pirinç konup iyice pişirilir. Tel süzgeçten kaşıkla bastırılarak geçirilir. Tuz atılır. Yumurta sarısı süt ile çarpılıp kaynayan çorbaya katılır; karıştırılıp hemen ateşten alınır.
Not: Mevsime göre taze fasulye, bezelye, kabak gibi sebzeler de kullanılır.

ERZİNCAN ÇORBASI

Malzemeler:

  • 10 bardak et suyu
  • 250 gr. kıyma
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 3 diş sarımsak
  • 2 soğan
  • 2- 3 bardak yoğurt
  • 2 kaşık yağ
  • 1/4 paket hazır erişte makarna
  • 1 kaşık salça
  • 2 kahve kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber
  • Tuz, karabiber

Yapılışı: Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır. İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır. Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir. Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır. Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: Çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış olur.
Kısa Bilgi: Sarımsak mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından kabızlık çekenler için yararlıdır.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çorbay çok seven biri olarak, vermiş olduğunuz tarifler için teşekkür ederim. pratik bilgileriniz çok işime yaradı.

Unknown dedi ki...

yuvalama çorbasını yapmanızı tavsiye ederim müthiş bir lezzet...