Doğru Beslenme

Doğru Beslenme : Sıhhat için Beslenme - Gıdaların Sırları
Doğru Beslenme                              Diyetler

DOĞRU BESLENMEYİ SEÇEBİLMEK

MÜCİZEVİ BİTKİLER

DOKTORUM PROGRAMINA KATILAN UZMANLAR TARAFINDAN DEĞERLİ BİLGİLER, MÜCİZEVİ BİTKİLERİN FAYDALARI

İlk önce bütün diyetlerde sakınılan şey yağlardı ve bütün popüler diyetler mümkün olan en az oranda yağ içermekteydi. Sonradan karbonhidratlar kötü adam oldu ve bu sefer de moda düşük karbonhidratlı diyetler oldu. Hem yağlar hem de karbonhidratlar beslenmede oldukça önemli bir rol oynamaktadır ve sağlıklı bir diyette ikisi de olmazsa olmazdır. Bir kişiye beslenmesinden yağları veya da karbonhidratları tamamen çıkarmasını söylemek hiç de akıllıca olmaz çünkü bu ikisi vücuda enerji verir, yağda çözünen vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlar (D, E, K). Ek olarak yağlar birçok hayati fonksiyonun vücutta gerçekleşmesini sağlar.

Yağlar vücuda gerekli olsa da, fazlası vücut için zararlıdır. Fazla yağlı beslenmek kalp hastalıklarına, kalp krizine, yüksek kolestrol seviyelerine ve hatta bazı kanser türlerine bile yol açabilir. Beslenme uzmanları günlük kalori alımının maksimum %20'sinin yağlardan alınması gerektiğini öne sürmektedir. Uzmanlara göre yağların günlük kalori alımında %10 un altına düşmemesi gerekiyor.

Önemli olan ne tür yağlarla beslendiğinizdir. Doymuş yağlardan, trans yağlardan ve kolestrol açısından zengin bir beslenme düzeni birçok hastalığa yol açabilmektedir. Ayrıca sizin kilo almanıza ve bazı uzun dönemli kronik problemlere yol açabilmektedir.

Ambalajlı gıdaların üzerindeki besin değeri tabloları size doğru yağları seçmeniz konusunda yardımcı olabilir. Örneğin trans yağ içeren besinlerin üzerinde ne miktarda içerdiği yazmaktadır. Günlük yağ ve kolestrol alımınızı sınırlarken besin değeri tablolarının ne anlama geldiğini biliyor olmanızda yarar var.

Doymuş yağları ve trans yağları minimum seviyede tutmak bir diyette oldukça önemlidir. Trans yağlar genellikle oda sıcaklığında katı durumdadırlar ve genellikle işlenmiş besinlerin içinde bulunurlar. Kurabiyeler, kekler ve diğer pişmiş ürünler gibi. Ek olarak trans yağlar kızartılmış ürünlerin içinde de bulunur. Cipsler gibi. Ufak miktarlarda bu besinlerden tüketmek problem oluşturmayacaktır ancak fazla miktarlarda tüketilmemelidir.

Karbonhidratlar günlük beslenme düzeninin en önemli parçalarından biridir. Vücuda ihtiyacı olan enerjiyi ve birçok besin ögesini sağlamakla görevlidirler. Karbonhidratlar meyvelerde, sebzelerde, tahıl ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Karbonhidratları seçerken de doğru tercihler yapmak önemlidir çünkü hepsi eşit ölçüde sağlıklı değildir.

Karbonhidrat alırken de önemli olan hangi tür karbonhidratları aldığınızdır. Örneğin daha az işlenmiş olan tam tahıllı ekmekler her zaman beyaz ekmeğe göre daha sağlıklıdır veya Kepekli makarnalar beyaz makarnalara göre daha sağlıklıdır. Bir ürün ne kadar işlenmiş ise besin değerini o kadar kaybetmiş demektir.

Beslenmenizde kesinlikle kısıtlamanız gereken bazı şeyler vardır. Bunlara örnek olarak tuz ve şekeri verebiliriz. Fazla miktarlarda tuz ve şeker tüketmek obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve başka birçok hastalığa yol açmaktadır. Şeker ve tuzu alımını belirlerken, sağlıklı yağları ve işlenmemiş karbonhidratları seçmek sağlıklı beslenmek için mutlaka uymanız gereken temel kurallardandır.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA YÖNTEMLERİ

DİYET HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

DİYETİSYEN SANEM APA KİLO VERMEK HAKKINDA SORULARA CEVAP VERİYOR

Diyetle birlikte kesinlikle spor yapmalısınız. Bilinçsizce yapılan diyetler metabolizma hızını yavaşlatır, bu durum da daha az yememize rağmen daha çabuk kilo almamıza neden olur. Küçük bir diyet önerisinde bulunmak gerekir ise;
Sabah : 4-5 adet erik, 1 avuç fındık veya ceviz, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 dilim kepek ekmeği ve istediğiniz kadar domates, salatalık, bol yeşillik.
Ara : 1 adet meyveli yoğurt.
Öğle : 1 kase çorba (kremasız), 1 dilim kepekli ekmek, 4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata.
Ara : 1 adet meyve (elma, armut gibi) ve 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt.
Akşam : 1 kase çorba, 100 gram balık veya 3 adet köfte, salata, 1 dilim kepekli ekmek.

Öneriler

  • Günde mutlaka en az 2,5 litre sıvı tüketmeye özen gösterin.
  • Kesinlikle öğün atlamayınız.
  • Diyette yer alanlar dışında fazla veya eksik yemeyiniz.
  • Zeytinyağlı sebze yemek tercihinizi yaparken az yağda pişmiş olmasına dikkat edin.
  • Kesinlikle kızarmış sebze yemeklerini tercih etmeyin.
  • Çay, kahve şekersiz olmak şartıyla istenilen miktarda tüketilebilir.
  • Açlık hissi duyduğunuz anda 1 küçük havuç veya 1 avuç beyaz leblebi yiyebilirsiniz.
  • Günde bir su bardağından fazla soda tüketmeyiniz.


Hiç yorum yok: