Ana Yemekler

Eşsiz - Benzersiz Yemekler yapın : Herkesi kıskandırın
Çorbalar                        Ana Yemekler                        Garnitür ve Pilavlar                        Tatlılar

ANA YEMEKLER

KURU KÖFTE

Malzemeler:

  • 500 gr. dana kıyma
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 2 soğan
  • Kimyon, karabiber (birer çay kaşığı)
  • 1 yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

Yapılışı: Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.Kızgın yağda kızartılır.
Not:
1) Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir.
2) Kuru köfteye 1 2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.
3) Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.
4) Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için bir çeşit olur.

KADIN BUDU KÖFTE

Malzemeler:

  • 750 gr. dana kıyma
  • 2 soğan
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
  • 3-4 çorba kaşığı galeta unu
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir. Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır. Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz,tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır. Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Not: Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır. Kızartma derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır.

HAVUÇLU SULU KÖFTE

Malzemeler:

  • 750 gr. dana kıyma
  • 2 soğan
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
  • 3-4 çorba kaşığı galeta unu
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı : Pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir. Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır. Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp,oval ve yassı köfteler yapılır. Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.

BULGURLU KÖFTE

Malzemeler:

  • 500 gr. dana kıyma
  • 3-4 çorba kaşığı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • Yarım demet dereotu
  • 1-2 soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • Tuz

Yapılışı Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu, tuz, kara biber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice yoğrulur. Küçük köfteler yapılır. Yağda kızartılıp tepsiye dizilir. Üzerine iki bardak su ile ezilmiş salça dökülüp yavaş yavaş pişirilir.
Not : Ertesi öğüne kalan köfteler, suyundan süzüldükten sonra çarpılmış yumurtaya batırılıp kızartılırsa değişik lezzette bir yemek çeşidi olur.

KIYMA RULO

Malzemeler:

  • 750 gr. dana kıyına, 2 soğan
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 3 yumurta (2 tanesi köfte içine katı pişirilecek, 1 yumurta akı köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 havuç (haşlanmış)
  • 1 su bardağı iç bezelye (konserve)
  • Tuz, karabiber, kimyon (1 çay kaşığı)

Yapılışı :Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek,tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice yoğrulur.Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır. Ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye, küçük küçük doğranmış havuç konup köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir. Yağlanmış fırın tepsisine konup üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırında, sıcaklık önce üstten verilir (çatlamaması için). Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.
Not :
1) Tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.
2) Rulonun içine patates püresi de konabilir.

PATATES KÖFTESİ

Malzemeler:

  • 6 orta büyüklükte patates
  • 3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır).
  • 5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (150 gr.)
  • Yarım demet maydanoz
  • 2-3 çorba kaşığı un, galeta unu
  • Kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı.
  • Tuz ve karabiber.

Yapılışı: Patatesler yıkanır, haşlanıp soyulur ve rendelenir.Soğuyunca 1 yumurta, tuz, karabiber konup yoğrulur.Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp,avuç içinde kayık gibi açılır. İçine peynir maydanoz karışımı konup kapatılır. Hafifçe sıkılıp şekil düzeltilir. Önce una, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırılıp kızgın yağda pembe kızartılır. Fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır.
Not:
1) Peynir yerine kıymalı iç de konabilir.(Kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber karışımı.)
2) İç koymadan şekil verilip, un, yumurta ve galeta ununa batırılıp kızartılırsa Patates Kroket olur.

PATLICANLI KÖFTE

Malzemeler:

  • 500 gr. yağsız dana kıyma
  • 1 dilim bayat ekmek içi
  • 1 avuç maydanoz yaprağı, 1 2 soğan
  • 1 kahve kaşığı karabiber ve kimyon
  • 5- 6 patlıcan
  • 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
  • 2 domates
  • Yarım kaşık salça
  • 4-5 sivri biber
  • Tuz

Yapılışı :Rendelenmiş soğan, kıyma, ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon iyice yoğrulur.Küçük yassı köfteler yapılır. Patlıcanların baş tarafı kesilip soyulur, boydan boya ince dilimlenir. Bol tuzlu suda yarım saat bırakılır. Yıkanıp kurulanır. Zeytinyağında kızartılıp iki tanesine bir köfte sarılıp uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştirilir. Her köftenin üzerine birer dilim domates ve sivri biber konur. Biraz yağ ve salçalı su ilavesiyle yavaş yavaş pişirilir.

BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ

Malzemeler:

  • Yarım kalıp beyaz peynir
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 2 yumurta
  • Maydanoz ve dereotu
  • Karabiber
  • Kızartmak için zeytinyağ veya ayçiçek yağı

Yapılışı: Peynir, rendelenir. Ufalanmış ekmek içi, karabiber, maydanoz, dereotu ve yumurta konup karıştırılır. Küçük köfteler yapılıp, yağda kızartılır.

SOĞAN KÖFTESİ

Malzemeler:

  • 4 soğan
  • 4 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 1 şişe ketçap veya 3 kaşık biber salçası
  • Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır. Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kırmızı renkte kızartılır. Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır.
Kısa Bilgi: Yeşil soğandaki C vitamini kuru soğanın iki katıdır.

ÇİĞ KÖFTE

Malzemeler:

  • 500 gr. dana kıyma (Et beklememiş ve sinirsiz olmalıdır.)
  • 1, 2 su bardağı ince bulgur
  • 4 çay kaşığı acı kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 soğan
  • 2 çay kaşığı karabiber, tuz

Salata İçin:

  • 10 tane taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 5 çay kaşığı sumak
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 limon, tuz

Yapılışı: Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber ara sıra su serperek iyice yoğrulur. Biber salçası ile de yoğrulduktan sonra avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır. Servis tabağına dizilir. Taze soğan ve maydanoz ince doğranır. Kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, tuz ve limon suyu karıştırılır. Köfte servis yapılırken salatası yanında verilir.

İÇLİ KÖFTE

Malzemeler:

  • 750 gr. dana kıyması (iki kere çekilmiş)
  • 1, 2 su bardağı ince bulgur
  • 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
  • 1 avuç ceviz içi, 2 soğan
  • Çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
  • 2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
  • 2 kahve kaşığı kimyon
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber

Yapılışı: İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince, tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır. İnce bulgur ile kıymanın diğer yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur. Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır. Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir. Kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp, ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır.

KOLAY İÇLİ KÖFTE

Malzemeler:

  • 500 gr. dana kıyma
  • 4 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 su bardağı ince bulgur (yarım bardak sıcak su ile kabartılır)
  • Yarım su bardağı doğranmış ceviz içi
  • 6 adet yufka
  • 3 yumurta
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı: İnce doğranmış soğan, 3 çorba kaşığı sıvı yağda hafif kavrulur. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince rendelenmiş havuç konur. 5 dakika pişirildikten sonra ateşten alınır. Kabartılmış ince bulgur, ceviz içi, tuz, karabiber katılır. Bu harç 24 kısma ayrılır. Yufkalar 8 parçaya bölünür (tamamı 48 adet). Bir parçanın üzerine yumurta akı sürülüp ikincisi üzerine yapıştırılır. Kıymalı harç konur, iki parmak genişliğinde gevşek sarılır (hepsi 24 adet). Artan yumurta akı ve yumurta sarıları iyice çarpılır. Yufkalar önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Kızartmayı küçük ve derin bir tencerede yapınız.

ŞARK KÖFTESİ

Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 avuç kuru nane yaprağı
  • 6 adet soğan
  • 3 kaşık un
  • 1 yumurta akı
  • 3 kaşık margarin
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 750 gr. yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı: Bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir. İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (Ara sıra su serpilir.) Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır. Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (Suyu fazla kaynatmamalıdır.) Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur. Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonra da soğan kavurması dökülür.
Kısa Bilgi: Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı, sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır.

MERCİMEKLİ KÖFTE

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 3 soğan
  • 4 kaşık yağ
  • 3 çay kaşığı kırmızı biber
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • 7 taze soğan
  • 1 kaşık salça

Yapılışı: Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirilir. Taze soğan, dereotu temizlenip ince doğranır. Mercimek ayıklanıp yıkanır; 4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Kapak kapatılarak bulgurun kabarması beklenir. Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır. Tabağa dizilir. Arzu edilirse çiğ köfte salatası ile servis yapılır.
Kısa Bilgi: Mercimek kuvvetli ve sindirimi kolay bir bitkisel proteindir.

PATATESLİ BULGURLU KÖFTE

Malzemeler:

  • 6 patates
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 4 sivri biber
  • 10- 12 adet taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 2 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 limon suyu, tuz

Yapılışı: Patatesler haşlanıp soyulur, püre makinesinden geçirilir veya rendelenir. Bulgur ayıklanıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kapatılır. Patates, bulgur, tuz, kırmızı biber, kimyon, zeytinyağ, doğranmış biber, soğan, maydanoz ve limon suyu karıştırılıp yoğrulur. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır, servis tabağına yerleştirilir. Marul yaprakları ve çiğ köfte salatası ile servis yapılır.
Not: İsterseniz; 3 yumurtayı çatalla çarpıp yağda omlet gibi pişiriniz. Patatesli bulgura ilave edip yoğurunuz. Diğer malzemelerle şekilleyiniz.
Kısa Bilgi: Bulgur bol posalı bir besin olduğundan bağırsakların boşalmasını kolaylaştırır. Ayrıca B grubu vitamini yönünden zengindir.

DANA ROSTO

Malzemeler:

  • Yarım koyun budu
  • 2 kaşık margarin
  • 1 kaşık salça
  • Tuz

Yapılışı: But etini alabilecek bir tencerede yağ eritilir. İyi kızarması için, etin üzerini kaplayan ince zarı çıkarmadan etin iki tarafı iyice tuzla ovulur ve yağda kızartılır. Yarım fincan su ile sulandırılmış salça konur. Biraz sonra da 4 bardak sıcak su ilave edilip kapak örtülür. Orta ateşte 2 saat pişilir (et yağına kalmalıdır). Biraz soğuyunca dilimlenip servis tabağına yerleştirilir. Üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilerek dökülür. Etin yanına havuç, bezelye soteleri, patates tavası veya patates püresi konarak servis yapılır.
Not:
1) Rosto, but etin kemikleri çıkarıldıktan sonra rulo şeklinde bağlanarak da aynı şekilde pişirilir.
2) Kuzu budu tencerede pişirmeden, fırında şöyle pişirilir: Et tuzlanıp yağlanır. Tepsiye konup fırında ara sıra su ilavesi ile pişirilir. Yağına biraz salça konup renklendirilerek üzerine dökülür.

BUĞU KEBABI

Malzemeler:

  • 1 kg. koyun kuşbaşı eti
  • 3 avuç arpacık soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 kaşık yağ
  • 1 domates
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 defne yaprağı
  • Tuz

Yapılışı: Düdüklü tencereye et, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates ile yağ karışık konur. Su koymadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir. Pilav ve salata ile servis yapılır.
Kısa Bilgi: Düdüklü tencerede yemek pişirirken, suyu fazla buharlaşmadığından az su ile pişirilmelidir. Düdüklü tencerede yemek pişirmek zamandan, yakıttan tasarruf sağlar, bilhassa vitaminler daha az ziyan olur.

ORMAN KEBABI

Malzemeler:

  • 1 kg. kuşbaşı et (koyun veya süt danası)
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 soğan
  • 3 patates
  • 3 havuç
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 çay kaşığı kekik
  • Tuz

Yapılışı: Küçük doğranmış soğan, et ve yağ tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırarak kavrulur. Salça konur; biraz daha karıştırılıp 3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Patates soyulur. Havuç kazınır. Küçük küçük doğranır. Yumuşayan ete ilave edip kapak kapatılır. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz ilave edilir. 10 dakika sonra kekik serpilir, ateşten alınır.
Kısa Bilgi: Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri yukarı doğru bombeli ise bozuktur. Kullanılması tehlikelidir.

ŞİŞ KEBABI

Malzemeler:

  • 1 kg. koyun veya kuzu kuşbaşı et (şişlik)
  • 2 domates
  • 4 sivri biber
  • 2 tutam kekik
  • 1 limon
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 kırmızı soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Zeytinyağ, limon suyu, tuz, karabiber ve kekik karıştırılır. Etler bu karışıma konup karıştırılır. En az 4 saat dinlendirilir. Domates ve biber et büyüklüğünde doğranır. Isıtılmış şişlere, şu sıra ile dizilir: et, domates, et, biber. Alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada bir tarafı iyice pişirildikten sonra çevirmek suretiyle iki tarafı pişirilir (kuru olmaması için). Kırmızı soğan ve maydanoz dalları ile servis yapılır.
Not: Sakatat etleri şiş yapılacağı zaman zar ve sinirleri çıkarılır. Böbrek ve yürek yıkanıp kurulanır. Ciğer ve koç yumurtası yıkanmaz.

YOĞURTLU PİDELİ KEBAP

Malzemeler:

  • 1 kg. koyun kuşbaşı
  • 2 soğan
  • 3 domates
  • 4 çorba kaşığı yağ
  • 3 pide
  • 500 gr. yoğurt
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Soğan rendelenir. Suyu alınıp ete ilave edilir. Birkaç saat veya bir gece bekletilir. 2 kaşık yağ ile et kavrulur. Rendelenmiş domates konur. Birkaç kere karıştırılır. Suyu konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Et yağına kalmalıdır.) Pideler ısıtılıp küçük küçük kesilir. Tabağa yerleştirilip erimiş yağ gezdirilir. Pidelerin üzerine çatalla çarpılmış yoğurt ve sonra pişirilen et konur.
Not: Kebap şöyle de hazırlanabilir:
1) Kuşbaşı et şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.
2) Cızbız köfte hamuru yapılır, şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.

YUFKALI PİRZOLA

Malzemeler:

  • 12 kalem kuzu pirzolası
  • 2 domates
  • 3 sivri biber
  • Yarım kaşık margarin
  • 3 hazır yufka
  • 1 su bardağı zeytinyağı ve ayçiçek yağı (Kızartmak için)
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: 3 bardak su kaynatılır. Pirzolalar suyun içine konup köpükler alınır. Et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyundan alınıp tuzlanıp biberlenir. Yarım kaşık margarinle, rendelenmiş domates ve küçük doğranmış biber ateş üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırılır. Yufkalar dörde bölünür. Her parçaya bir pirzola ve onun üzerine hazırlanan sostan biraz konup pirzolanın sapı dışarıda kalmak üzere muska gibi sarılır. Hamurun ucu su ile yapıştırılır. Kızgın yağda kızartılıp fazla yağı alması için kağıt üzerine çıkarılır.
Not: Pirzolanın haşlama suyundan çorba veya pilav yapınız.
Kısa Bilgi: Eti soğuk su ile ateşe koyarsanız besleyici kısmı büyük ölçüde suya geçer. Kaynar suya atarsanız, üzerinde hemen koruyucu bir tabaka teşekkül eder ve besleyici kısım ette kalır.

BEŞAMEL SALÇALI PİRZOLA

Malzemeler:

  • 10 adet kuzu veya koyun pirzola
  • 2 kaşık margarin
  • 3 kaşık un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kaşığı rende kaşar peyniri
  • 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (Kızartma için)
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı:
Beşamel Salçası: Margarin ile un hafif pembe kavrulur. Süt konarak koyu muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurtalar kırılır. Tuz ve rende kaşar peyniri karıştırılır. Pirzolalara tuz ve karabiber serpilir. Yağda kızartılarak pişirilir. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. Sonra pirzolaların iki tarafı, hazırlanan beşamel salçasına batırılıp yağda pembe olarak kızartılır. Saplara yaldız kağıt veya püsküllü kağıt sarılıp süslenir.
Not: Pirzolalar, beşamel salçası yerine şöyle kaplanabilir: 4 patates haşlanıp püre yapılır. Buna 3 yumurta, 1 kaşık rende kaşar, 2 kaşık un, tuz, karabiber ilave edilip, karıştırılır.

SEBZELİ KOYUN ETİ

Malzemeler:

  • 1 kg. koyun eti (Kemikli parça et)
  • 3 havuç
  • 3 patates
  • 1 kereviz
  • 3 soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 limon suyu
  • 2 yumurta sarısı
  • Tuz

Yapılışı: Düdüklü tencerede 4 bardak su kaynatılır. Yıkanmış et konup köpükleri alınır. Küçük doğranmış havuç, kereviz ve dörde bölünmüş soğan patates, tuz konup kapağı kapatılır. Harlı ateşte düdük sesi geldikten sonra hesap edilerek yarım saat pişirilir. Soğuyunca kapak açılır. Yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye ilave edilir. Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
Not: Büyük soğan yerine 2 avuç arpacık soğan da kullanılabilir.
Kısa Bilgi: Romatizmalılar için haşlama et ve ebegümeci faydalıdır.

KUZU KAPAMA

Malzemeler:

  • 1 kg. kemikli kuzu eti
  • 2 kaşık yağ
  • 1 kuru soğan
  • 12 adet yeşil soğan
  • 1 demet pazı
  • 1 marul
  • 1 havuç
  • 1 demet dereotu
  • Tuz

Yapılışı: Düdüklü tencereye et, ayıklanıp doğranmış kuru ve yeşil soğan, havuç, yaprak yaprak koparılmış pazı, marul, tuz ve yağ konup karıştırılır. İki kahve fincanı da su ilave edilip kapak kapatılır. Orta ateşte, düdük sesi geldikten sonra hesap edilmek üzere 20- 25 dakika pişirilir. Soğuyunca kapak açılır. Servis tabağına alınıp kıyılmış dereotu serpilir.
Kısa Bilgi: Marul, mide ağrılarına, uykusuzluğa, bronşit, şeker hastalığı ve mafsal ağrılarına faydalıdır.

SALÇALI BİFTEK

Malzemeler:

  • 1 kg. biftek
  • 2 kaşık yağ
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 kereviz
  • 1 patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kaşık salça
  • Yarım su bardağı kırmızı şarap
  • Tuz, karabiber ve 1 defne yaprağı

Yapılışı: Biftekler yağda kızartılıp tencereye alınır. Aynı yağda küçük doğranmış soğan, sarımsak, havuç, kereviz, patates, defne yaprağı kavrulur. Salça ve şarap konur. Etlerin üzerine yayılır. 4 bardak su ilave edilip biftekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. Patates püresi, pilav ve makarna ile servis yapılır.
Not: İstenirse bifteklerle pişen sebzeler, kaşık yardımı ile süzgeçten geçirilir; etin üzerine sos olarak dökülür.
Kısa Bilgi: Yetişkin bir insanın günlük protein (et, süt, yumurta, baklagiller) ihtiyacı kilosu başına 1 qr. dır. Örneğin, 65 kg. ağırlığındaki bir insanın günlük protein ihtiyacı 5 gr. dır. Büyüme çağında ise bu miktar kg. başına 3 gr. dır.

PEYNİRLİ BİFTEK

Malzemeler:

  • 8 biftek
  • 200 gr. gravyer veya kaşar peyniri
  • 2 kaşık tereyağ veya margarin
  • 1 soğan, tuz ve karabiber

Yapılışı: Soğan rendelenir. Suyu alınıp tuz ve karabiber atılır. Etler batırılıp ağız kapalı olarak bir gece buzdolabında dinlendirilir. Peynir ve yağ bir tencereye konur. Kaynar su bulunan başka bir kabın üzerinde veya çok hafif ateşte eritilir. Biftekler alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir. Kurumaması için önce bir yüzleri sonra öteki tarafları pişirilir. Sıcak sıcak üzerine erimiş peynir dökülür.
Not: Yanına garnitür olarak sebze soteleri, patates tava ve pilav da konabilir.
Kısa Bilgi: Yetişkin insanlar protein ihtiyacının %35'ini hayvansal proteinlerden (et, süt, yumurta), %65'ini bitkisel proteinlerden (fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye) karşılamalıdır. Büyüme çağında, hamilelik ve süt verme durumunda, protein ihtiyacı yarı hayvansal, yarı bitkisel kaynaklardan karşılanmalıdır.

ŞİNİTSEL

Malzemeler:

  • 1 kg. biftek (ince dövülmüş)
  • 4 çorba kaşığı galeta unu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (Kızartma için)
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Bifteklerin iki tarafı tuzlanıp biberlenir. Önce elenmiş una, sonra çarpılmış yumurtaya, sonra da galeta ununa bulanıp elle bastırılır. Kızgın yağda kızartılıp patates tava ve salata ile servis yapılır.
Not:
1) Biftekler bir gece soğan suyunda bekletilirse daha lezzetli olur.
2) Biftekler una bulanmadan rende kaşara batırılırsa nefaseti artar.
Kısa Bilgi: Hayvansal gıdalar zeka faaliyetlerini arttırır. Bilhassa proteinlerin zekaya etkisi 0-4 yaş arasıdır.Çünkü beyin ve sinir hücreleri bu ara gelişir.

BEYİN TAVA

Malzemeler:

  • 2 dana beyin
  • 1 soğan
  • 2 defne yaprağı
  • Yarım bardak ayçiçek veya zeytinyağ (Kızartma için)
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • limon
  • Tuz, karabiber

Yapılışı: Beyinlerin zarları az akan çeşme altında soyularak çıkarılır. Sıcak suya konur. Tuz, dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı ilave edilip yarım saat haşlanır, suyunda soğutulur. Suyundan çıkarılan beyinler, boyuna 8 parçaya dilimlenir. Tuz ve karabiber serpilir. Dilimler önce una, sonra yumurtaya batırılıp kızgın yağda pembe olarak kızartılır. Fazla yağlı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ve limon dilimleri ile süslenir.
Kısa Bilgi: Beyinde, hayat için lüzumlu olan önemli maddelerin hepsi vardır.

CİĞER TAVA

Malzemeler:

  • 1 koyun karaciğer
  • 2 kaşık margarin
  • 3 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çay kaşığı sumak
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Yarım limon
  • Tuz

Yapılışı: Karaciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı doğranır. Bir tencere yağ kızdırılır. Ciğerler atılıp karıştırılır. Harlı ateşte kapak kapatmadan karıştırarak pişirilir (suyunu çekinceye kadar). Tuz ve karabiber atılır. Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Kıyılmış maydanoz, tuz; kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, limon suyu ilave edilip karıştırılır. Ciğerle, soğan salatası beraber servis yapılır.
Not: Ciğeri, sertleşmemesi için harlı ateşte ve kapak kapatılmadan pişirilmelidir.
Kısa Bilgi: Karaciğer çok besleyici ve sindirimi kolaydır. Ancak genç ve sağlıklı karaciğer alınmalı ve iyi pişirilmelidir.

SEBZELİ PİLİÇ

Malzemeler:

  • 1 piliç veya 4 parça kemikli göğüs eti
  • 2 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 3 çarliston biber
  • 100-150 gr. taze fasulye
  • 2 kabak
  • 1 patlıcan
  • 2 domates
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber

Yapılışı: Pilicin ince tüyleri ocak alevinde yakılır. İçi dışı yıkandıktan sonra, suyu sıkılmış yarım limon ile iyice ovulur. 20- 30 dakika bekletilir. Sonra butlar ve kanatlar çıkarılır. Göğüs kafesi iki parçaya ayrılır. Çelik bir tencerenin altına etler dizilir. Tuz, karabiber serpilir. Sebzeler yıkanır. Soğan, sarımsak, biber, domates küçük küçük; fasulye, kabak, patlıcan, kuşbaşı doğranıp hepsi karıştırılarak harmanlanır. Pilicin üzerine yerleştirilip, tuz, karabiber serpilir. İki kaşık sıvı yağ gezdirildikten sonra tencerenin kenarından 1 bardak su konur. Orta ateşte sebzeler fazla ezilmeden pişirilir. Ateş kapatıldıktan sonra 15 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak dinlendirilir ve servis yapılır.

ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler:

  • 1 tavuk
  • 2, 3 bardak ceviz içi
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 3 kahve kaşığı kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • Tuz-1 kahve kaşığı karabiber

Yapılışı: Tavuğun içi temizlenir. Ocak alevinde alazlanır. Yıkanır ve haşlanır. Soğuyunca etler küçük küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır, tuz ve karabiber serpilir. Ceviz ayıklanıp makineden geçirilir. Islatılıp sıkılmış ekmek içi, kırmızı biber, tuz konup karıştırılır. İki kaşık da zeytinyağ ilave edilir. Avuç içinde sıkılıp, çıkan yağ bir kaseye ayrılır. Ekmekli cevize biraz tavuk suyu karıştırılıp ezilmiş yoğurt kıvamına getirilir. Bu sos, tavuk etinin üzerine dökülüp bıçakla düzeltilir. Üzeri, ayrılan ceviz yağı ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Not: İstenirse ceviz karışımına 2 diş dövülmüş sarımsak da konabilir.

FIRINDA TAVUK GRATEN

Malzemeler:

  • 1 tavuk
  • 2 kaşık yağ (margarin)
  • 2 kaşık un
  • Yarım litre süt
  • 4 çorba kaşığı rende kaşar
  • 2 yumurta
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Tavuk temizlenir, ocak alevinde alazlanır, yıkanır ve haşlanır. Soğuyunca küçük parçalara ayrılır. Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt ilave edilip muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta ve 2 kaşık rende kaşar peyniri konup karıştırılır. Yağlanmış tepsiye bu sosun üçte biri konup yayılır. Üzerine tavuk eti, onun üzerine de artan sos konup kaşar peyniri rendesi serpilir. Fırında pembe olarak kızartılır. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.
Not: Yumurta aklarını beze yapmada kullanınız.

MAYONEZLİ BALIK

Malzemeler:

  • 1 kg. levrek (kefal, palamut, yayın)
  • 1 soğan
  • 3 defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • Tuz

Rus Salatası İçin Malzemeler:

  • 2 yumurta sarısı
  • 1,5 su bardağı zeytinyağ
  • 2 limon
  • 1 çay kaşığı toz hardal
  • 2 patates (haşlanmış)
  • 1 havuç (haşlanmış)
  • Yarım su bardağı iç bezelye(konserve)
  • 10- 12 küçük salatalık turşu(kornişon)

Yapılışı: Balık temizlenir; iki üç parçaya ayrılıp, yıkanır; sıcak suya konur. Kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı, tuz, tane karabiber ilave edilip haşlanır. Suyunda soğutulur. Balık küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır. Tuz ve karabiber serpilir. Rus salatası hazırlanır. (5 kaşık mayonez, üzerini süslemek için ayrılır.) Balık eti, Rus salatası ile karıştırılır. Üzeri ayrılan mayonez ve turşu ile süslenir.
Not: Balığın haşlama suyunu Balık çorbası yapınız.

BALIK PİLAKİ

Malzemeler:

  • 1 kg. balık
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • 3 patates
  • 2 havuç
  • 2 soğan
  • 1 kereviz
  • 1 demet maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 1 kaşık salça
  • 2 defne yaprağı
  • 2 limon
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Balık temizlenip yıkanır. Dilimlenip yağlanmış tepsiye dizilir. Tuz ve karabiber serpilir. Soğan yarım halka şeklinde, patates, havuç, kereviz, sarımsak ve maydanoz küçük küçük doğranır. Defne yaprağı konur. Hepsi zeytinyağda kavrulur. Salça ile tuz ve karabiber ilave edilir. Balığın üzerine yayılıp 2 bardak su ile yavaş yavaş pişirilir. Arzu edilirse üzeri fırında kızartılır. Limon dilimleri ile süslenir.
Kısa Bilgi:Taze balığın gözleri parlak ve nemli, eti sıkı, solungaçlar pembe olur. Besin değeri yönünden, ucuz ve pahalı balık arasında fark yoktur.

JÖLELİ SOĞUK ET

Malzemeler:

  • 2 dana dili
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 dal kereviz
  • 2 soğan
  • 8 yaprak jelatin
  • 5 salatalık turşusu
  • 2 katı pişmiş yumurta
  • 2 havuç (haşlanmış)
  • Tuz

Yapılışı: Dil kazınıp yıkanır. Dörde bölünmüş soğan, maydanoz, kereviz, tane karabiber, tuz ve 4 bardak su konup düdüklü tencerede haşlanır. (Düdük sesi geldikten sonra yarım saat pişirilir.) Soğuyunca dil soyulup ayıklanarak küçük parçalara ayrılır. Dil suyu süzülür. Yıkanmış jelatinler konup eritilir. Turşu, yumurta, havuç küçük küçük doğranır. Etle karıştırılır. Buna jelatinli et suyu ilave edilir.- Kalıp ıslatılır. Hazırlanan karışım boşaltılıp buz dolabında dondurulur ( 4 saat). Kalıptan çıkarmak için, kalıp ılık suya birkaç kere batırılıp servis tabağına ters çevrilir. Etrafı Rus salatası ile süslenir.
Not: Et suyunun yağsız olması lazımdır.

ETLİ DOLMALAR

(Biber, kabak, domates, yaprak, lahana)

Malzemeler:
  • 400 gr. kıyma
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 soğan
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane
  • 2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • Tuz-karabiber

Yapılışı: Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır (kaynatılmaz). Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur. En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur. Tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su konur. Orta ateşte pişirilir. Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.)
Not: Arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür.

ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR

(Asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber ve midye)

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 8 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı tuz
  • limon
  • 1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
  • Yarım kg. yaprak (750 gr. biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)

Yapılışı: Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir. İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir. İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır. Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir. Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için). Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

DOLMA İÇİN MİDYELERİN HAZIRLANMASI

Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır. 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır. Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır. Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır. Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir. Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 10 dakika daha ateşte tutulur. Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür. Kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
Not: İç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız.

ETLİ TAZE SEBZELER

(Fasulye, bezelye, barbunya, türlü)

Malzemeler:
  • 1 kg sebze (türlü için 250'şer gr. fasulye, bamya, kabak, patlıcan)
  • 250 gr. kuşbaşı et (koyun ve süt danası)
  • 1,5 çorba kaşığı yağ
  • 2 soğan
  • 2 domates veya bir kaşık salça
  • 2 sivri biber
  • Tuz

Yapılışı: İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır. Su (2 -3 bardak) konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 10 dakika kavrulur. Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebzeler kendisi su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.) Ateşten alınmadan 10 dakika evvel tuz atılır.
Not: Bamya pişirilirken sebzeyi et ile kavurmadan suyunu, limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE SEBZELER

(Fasulye, kabak, yer elması, pırasa, bakla)

Malzemeler:

  • 1 kg. sebze
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • 2 soğan
  • 2 domates veya yarım kaşık salça
  • 2 çay kaşığı şeker
  • Tuz

Yapılışı: Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır. İnce doğranmış soğan ile zeytinyağ hafif pembe kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça katılır. Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 10 dakika kavrulur. Su konup orta ateşte pişirilir ( 1,5 bardak su). Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve kararmaması için).
Not:
1)Kabak pişirirken, sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz.
2)Pırasa ve yer elması pişirirken soğanla beraber 2 doğranmış havucu kavurunuz. Sebzeyi ilave edince de yarım kahve fincanı yıkanmış pirinç koyunuz.
3)Bakla pişirirken, 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (Baklaya salça konmaz).
4)Düdüklü tencerede yemek pişirirken buharlaşma az olacağından daima daha az su konulmalıdır.

ETLİ KURU SEBZELER

(Fasulye, nohut, barbunya, mercimek)

Malzemeler:

  • 2 bardak kuru sebze (baklagiller)
  • 500 gr. kuşbaşı et (koyun, süt danası)
  • 2 soğan
  • 2 kaşık yağ
  • 3 domates veya 1 kaşık salça
  • Tuz

Yapılışı: Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır. İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur, soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır. Su konup pişirilir (2 bardak). Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir. Ateşten alınmadan 10 dakika evvel tuz atılır.

PASTIRMALI KURU FASULYE

Yukardaki malzemelere et koymadan, soğanlı domatesli kuru fasulye pişirilir. Ateşten alınmadan önce fasulyelerin üzerine 100 gr (10 dilim) pastırma dilimleri dizilir. 10 dakika kadar hafif ateşte bıraktıktan sonra yemek bir kere karıştırılıp sofraya alınır.

ZEYTİNYAĞLI KURU SEBZELER

(Fasulye, barbunya)

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kuru sebze
  • 2 havuç
  • 1 kereviz
  • 2 soğan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım kaşık salça
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Barbunya veya beyaz fasulye akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır. Ertesi gün ezilmeden yarı haşlanır. Havuç, kereviz, soğan, sarımsak küçük doğranır. Hepsi zeytinyağ ile sararıncaya kadar kavrulur. Salça konur; birkaç kere karıştırılır. Haşlanıp süzülmüş fasulye, şeker tuz ve su konur (1, 2 bardak). Yavaş yavaş pişirilir. Kapak aralanarak soğutulur. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir.
Not: Taze barbunya bir taşım haşlanarak süzülür.

HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler:
Patlıcan Püresi İçin:

  • 6 patlıcan
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşık yağ
  • 2 kaşık kaşar peyniri rendesi
  • 1 su bardağı süt
  • 1 avuç maydanoz
  • Tuz, karabiber

Kebap İçin:
  • 1 kg. kuşbaşı et (koyun veya dana)
  • 2 soğan
  • 3 domates
  • 2 kaşık yağ
  • Tuz, karabiber

Yapılışı: İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur. Soyulmuş ve doğranmış domates konup karıştırılır. Su ( 3 bardak) ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber atılır. Etin suyu 1,5 kepçe kadar olmalıdır. Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Patlıcanlar, rende kaşar, süt konup karıştırarak pişirilir. Tuz atılır. Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süslenir.

İMAM BAYILDI

(Patlıcan veya kabak)

Malzemeler:

  • 8 küçük patlıcan veya kabak
  • 5 soğan
  • 8 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 2 dal nane
  • 3 domates
  • 3 sivri biber
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 2 kahve kaşığı şeker
  • Tuz, karabiber

Yapılışı: Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. (Kabaklar kazınıp baş ve uç kısımlar kesilir.) Zeytinyağda hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir. Üzerleri boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir. Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak, zeytinyağda kavrulur. Soyulup doğranmış domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir. Kızartılan sebzenin içinde doldurulur. Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.
Kısa Bilgi: Patlıcan, pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalbe sükunet verir.

PATLICAN KARNIYARIK

Malzemeler:

  • 6 küçük patlıcan
  • 250 gr. dana kıyma
  • 2 soğan
  • 3 domates
  • 3 sivri biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 kaşık yağ
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır. Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya, bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir. İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir. Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir. Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.
Not: Patlıcanlar enine doğranıp kızartıldıktan sonra üzerine aynı harç konup pişirilirse patlıcan oturma olur.

EKŞİLİ PIRASA

(Zeytinyağlı)

Malzemeler:

  • 1 kg pırasa
  • 3 soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım bardak zeytinyağ
  • 1 kaşık salça
  • Yarım demet maydanoz-dereotu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • limon
  • Tuz

Yapılışı: Pırasa ayıklanıp 6 cm boyunda kesilip, yıkanır. Parçalar boyunca ince ince doğranıp tepsiye konur. Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez). Soğan yarım halkalar halinde, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur. Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir. Ateşten alınmadan limon suyu gezdirilerek dökülür.
Kısa Bilgi: Pırasa idrar çoğaltan bir sebzedir. Şalgam idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Malzemeler:

  • 1 kg kereviz
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • Yarım bardak iç bezelye (konserve).
  • 2 avuç arpacık soğan
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz ve dereotu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • limon
  • Tuz

Yapılışı: Kereviz talaş kalmayacak şekilde soyulur. Ortadan ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır. Tepsiye, çukur yerleri üste gelecek şekilde konur. Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytinyağında hafif kavrulur. Bezelye, şeker tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır. Bu harç kerevizlerin içine doldurulur. Artan kenarlara serpilir. İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir. Ateşten almadan 5 dakika evvel limon sıkılır.
Kısa Bilgi: Kereviz, vitamin ve mineral madde yönünden çok zengin bir sebzedir. Kereviz için Bir eczaneye bedel denir.

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR

Malzemeler:

  • Yarım kg. taze iç bakla
  • 6 adet enginar
  • Yarım bardak zeytinyağ
  • 2 soğan
  • 1 kahve kaşığı şeker
  • limon
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz

Yapılışı: Enginarların taç yaprakları sıyrılarak koparılır. Uç kısımları kesilip fazla derinleşmeden soyulur. İçleri kaşıkla çıkarılıp tuzlu limonlu su içine bırakılır. Saplar dibinden kesilir. Özü çıkana kadar soyulur, küçük doğranır. İnce doğranmış soğan zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Enginarlar bütün, saplar doğranmış olarak konur, 23 bardak su ilavesi ile yarı pişirilir. Kabuğu çıkarılmış iç bakla, tuz, şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir. Soğuyunca baklalar enginarların çukur yerlerine doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir.
Not: Bakla yerine iç bezelye ve havuç da kullanılabilir.

KABAK MÜCVERİ

Malzemeler:

  • 3 kabak
  • 6 adet taze soğan (veya 1 kuru soğan)
  • 3 sivri biber
  • Yarım demet maydanoz ve dereotu
  • 3 yumurta
  • 4 kaşık un
  • Tuz ve karabiber
  • Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı

Yapılışı: Kabak kazınıp ince rendelenir. Doğranmış soğan, biber, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta, un konup karıştırılır. Kızgın yağa kaşık kaşık döküp iki tarafı da kızartılır.Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.
Not: Mücveri, kabak yerine rendelenmiş patates ve ince doğranarak az haşlanmış pırasa ile de yapabilirsiniz.
Kısa Bilgi: Bir su bardağı dolusu maydanoz yaprağındaki C vitamini 10 portakaldaki C vitamini kadardır.

ISPANAKLI KÖKÜ MÜCVERİ

Malzemeler:

  • 1 kg. ıspanak kökü
  • 2 soğan
  • 3 kaşık un
  • 3 yumurta
  • Maydanoz ve dereotu
  • Tuz, karabiber
  • Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı

Yapılışı: Ispanak kökleri iyice yıkanır. Bir kahve fincanı su ile az haşlanır. Suyu sıkılıp, incecik kıyılır. İnce doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber, yumurta ve un konup karıştırılır. Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kızartılır. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.
Not: İstenirse bu karışıma 4 kaşık kavrulmuş yağsız kıymada konur.
Kısa Bilgi: Lahana ve ıspanak şeker hastaları için yararlıdır. Ispanak'ta K vitamini vardır. Bu vitamin kanın pıhtılaşmasına yarar kanamalarda önemlidir).

ISPANAK PÜRESİ

Malzemeler:

  • 1 kg. ıspanak yaprağı
  • 1 kaşık yağ
  • 1 kaşık un
  • 1 bardak süt
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır. Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır. Yağ ile un hafif pembe kavrulur, kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılıp pişirilir. Tuz, karabiber atılır.
Not:
1) Ispanak püresi et yemeklerinin yanına ve perhiz yemeği olarak kullanılır.
2) Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ konup değişik lezzette bir yemek yapılmış olur.
3) Ispanağın haşlanma suyunu çorbada değerlendiriniz.
Kısa Bilgi: Rengi canlı olsun diye haşlarken ıspanağa soda atmak çok zararlıdır.

TAZE SEBZE SOTELERİ

(Garnitür ve pehriz yemeği olarak)

Malzemeler:

  • Yarım kg. sebze (Taze fasulye, kabak, iç bezelye, havuç, bürüksel lahanası)
  • Yarım çorba kaşığı yağ (Tereyağ tercih edilmeli.)
  • Bir tutam şeker
  • Tuz

Yapılışı: Sebze yıkanır, ayıklanır ve küçük küçük doğranır. (Brüksel lahanası doğranmaz.) Az su ile ezilmeden haşlanır. Süzülür. Erimiş yağda birkaç kere çevrilir. Şeker ve tuz atılır. Sebze soteleri et yemeklerinin yanına garnitür olarak kullanıldığı gibi, perhiz yemeği olarak da yapılabilir.
Kısa Bilgi: Vitaminler buharla uçup gitmesin diye yemekler kapalı olarak, bilhassa düdüklü tencerede pişirilmelidir. Sebzeleri az su ile haşlamalı, haşlama suları, çorba v.s. gibi yerlerde değerlendirilmelidir. Sebzeleri pişirirken; ilk kaynamada 3 dakika kapak kapatmayınız. Sebzelerin kararmasına sebep olan uçucu yağ asitleri bu süre içinde buharla çıkar. Yemeğiniz güzel bir sarı renk alır.

PATATES PÜRESİ

Et yemeklerinin yanına garnitür ve perhiz yemeği olarak

Malzemeler:

  • 7 patates
  • 1 kaşık yağ
  • 1 bardak süt
  • Tuz

Yapılışı: Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir. Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.
Kısa Bilgi: Patates püresi en kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma süresi 6 dakikadır. Soyulmadan haşlanan patates, içindeki C vitamininin %94'ünü muhafaza eder. Patates bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler. Kanın asitliğini giderir. Şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ

Malzemeler:

  • Yarım kg. havuç
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • 2 soğan
  • Yarım kg. yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • Tuz

Yapılışı: Havuç kazınıp rendelenir. Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırmak suretiyle pişirilir. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.
Not: Havuç yerine kereviz kullanarak yemeğinizi zeytinyağlı kereviz ezmesi yapabilirsiniz.
Kısa Bilgi: Havuç mide için çok faydalıdır. Mide konuşabilse hep havuç dermiş. Havuç, vücutta A vitaminine dönüşen Karoten yönünden zengindir. Havuç göz ve cilt sağlığı için faydalıdır.

FAVA

Malzemeler:

  • 2 bardak kuru bakla
  • 3/4 bardak zeytinyağ (1 bardaktan az)
  • 2 soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • limon
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 10 zeytin
  • Tuz

Yapılışı: Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır. İnce doğranmış soğan, zeytinyağda hafif kavrulur. Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 4 bardak su konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır. Üzerine zeytinyağ gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Kısa Bilgi: Çocuklara her gün 3 bardak süt ve sütten yapılan yiyecekler verilmelidir.

HUMUS

Malzemeler:

  • 5 bardak nohut
  • Yarım bardak tahin
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • 3 çay kaşığı kırmızı biber
  • 5 diş sarımsak
  • 3 limon
  • Tuz
  • Üzeri için: zeytin, turşu; maydanoz

Yapılışı: Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. İyice haşlanıp kabukları alınır. Ceviz makinesinden geçirilir veya havanda dövülür. Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur. Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir. Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.
Kısa Bilgi: Nohut, fasulye gibi besinlere, çabuk pişsin diye karbonat koymak çok zararlıdır. Vitaminleri yok eder.

HİBEŞ

Malzemeler:

  • 1 su bardağı tahin
  • 2 limon suyu
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 kahve kaşığı kimyon
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

Yapılışı: Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır. Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en son konur.) Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerine gezdirilir.Turşu zeytin v.s. ile süslenir.
Kısa Bilgi: Sarımsak, damar sertliği, skorbüt (diş etlerinin kanaması) ve gut hastalığı için faydalıdır. Yemeklere soğanla birlikte 3 diş sarımsak koyarsanız hem faydasından hem de lezzetinden yararlanabilirsiniz.

TARATOR

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 kahve fincanı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • 2 limon suyu
  • Yarım demet maydanoz yaprağı
  • Tuz

Yapılışı: Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. Limon suyu ilave edilip karıştırılır. Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. Salata tabağına alınıp turşu zeytin ve limon dilimleri ile süslenir.
Not: Tarator, baston sandviç dilimlerine sürülüp de ikram edilebilir. 100 gr ceviz 654 kalori verir.
Kısa Bilgi: Süt her yaş ve durum için gerekli bir besindir. Sütün içindeki kalsiyum kemik, diş, kas, sinir ve kan hücrelerinin yapısında, korunmasında ve çalışmasında önemli rol oynar. Kemiklerin kuvvetli, dişlerin sağlam ve dinamik olması için günde 2 bardak süt ve sütten yapılan yiyeceklerle yeşil sebzeler bolca yemelidir.

TARAMA

Malzemeler:
  • 100 gr. balık yumurtası
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber
  • 2 limon suyu
  • Tuz

Yapılışı: Porselen bir kaseye bayat ekmek içi ufalanır. Kaynar bir fincan süt konur karıştırılır. Balık yumurtasının zarları çıkarılıp sütlü ekmeğe katılır; küçük taneler kayboluncaya kadar karıştırılır. Kaşık kaşık zeytinyağı, limon suyu ilave edilir. Tuz ve kırmızı biber katılıp karıştırıldıktan sonra tabağa alınır. Üzeri isteğe göre süslenir.
Kısa Bilgi: Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri şişkinse o konserve bozuktur; satın almayınız.

YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI

Malzemeler:

  • 6 adet orta büyüklükte patates
  • 3 adet havuç
  • 500 gr. yoğurt
  • Yarım su bardağı zeytinyağ veya sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz-kırmızı biber (istenirse)
  • 1 su bardağı maydanoz yaprağı

Yapılışı: Patatesler yıkanır, haşlanır, soyulur, rendelenir. Havuçlar kazınır, doğranır, az su ile haşlanır, iyice ezilir. Patatese katılır. Tuzla dövülmüş sarımsak, yoğurt, sıvı yağ, kırmızı biber ilave edilir, hepsi karıştırılır. Tabağa alınıp yıkanmış maydanoz yaprakları ile süslenir.

PATLICAN SALATASI

Malzemeler:

  • 6 patlıcan
  • 4 domates
  • 4 sivri biber
  • 2 kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 limon
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı: Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Küçük doğranmış sivri biber, tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ, limon suyu konup karıştırılır. Servis tabağına yerleştirilip, domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.
Kısa Bilgi: Buz dolabında da sebze ve meyveler vitamin kaybeder. Örneğin; yeşil fasulye buzdolabında 48 saat sonra C vitaminini yarı yarıya kaybeder, diğer vitaminler de buna yakın kayba uğrar.

Hiç yorum yok: