Cumartesi, Ekim 06, 2012

ACIÇİĞDEM TOHUMU

Diğer isimleri: B Bitkinin latince ismi olan Colchicum, ”Colchis” (Kolkhis) kelimesinden gelmektedir. Bu isim Doğu Karadeniz ile Güney Kafkasya arasındaki bölgenin eski ismidir.Bu bölgede C. Speciosum Steven türü bol olarak yetişmektedir. Bu bölge aynı zamanda efsanevi büyücü rahibe Medeia ile Pontus karalı Eupator Mithridates’ in de vatanıdır. Bitki Osmanlı dönemi kitaplarında Mahrut ve Sürincan ismiyle geçer. Sonbaharda çiçek açan türlere halk arasında Güzçiğdemi, Kalkgit, Vargit ve Morca gibi isimler vermiştir. Bu isimler bitkinin sonbaharda çiçek açması, çiçekler görününce yayladan inme zamanının geldiği veya çiçek rengi ile ilgilidir. Ayrıca Cambırt, Çomak, Galeden, Yusufeli, İtboğani Mahmur çiçeği, Zehirli çiğdem gibi isimleri de kullanılmaktadır.
Colchicum autumnale L. (Liliaceae) türünün kurutulmuş olgun tohumlarıdır. Bu tür 10-30 cm yükseklikte otsu ve yumrulu bir bitkidir. Çiçekler sonbaharda, yaprak ve meyveler ise ilkbaharda meydana gelir. Çiçekler 6 parçalı, morumsu pembe renkli, erkek organlar 6 tane (Crocus cinsinden farkı), meyve 3 gözlü ve .ok tohumlu bir kapsüldür. Avrupa'nın sulak çayırlarında bol olarak yetişir. Türkiye'de bulunmamaktadır.
Dış Görünüşü: 2-3 mm çapında, küre biçiminde, kırmızımtırak esmer renkli, sert, kokusuz ve acı lezzetli taneleri vardır.
Bilişim: Sabit yağ, şekerler, tanen ve alkaloitler (%0,30-1,2) taşımaktadır. Alkaloitlerin tedavide kullanılanları kolsişin ve demekolsin’dir.

Devamı...

Hiç yorum yok: