Çarşamba, Ekim 03, 2012

Kilo Almanın Yolları

NE YESEM YARAMIYOR BİR TÜRLÜ

Kilo almanın yolları: sağlıklı kilo : vücut geliştirmek için kilo alma: Kas geliştirmek ve şişmanlamak Bu dünya gerçekten gerçekten garip değil mi? Bir yanda kilo vermek için her şeyi yapan hatta ameliyat olan insanlar diğer yanda ise ne yese bir deri bir kemik olan çoğunlukla toplumdaki diğer insanların moralini bozan bir grup insan. Fakat toplumda kilo almak isteyip alamayan o kadar çok kişi var ki asla azımsanamaz. Şu bir gerçek, her iki grubunda içinde bulunduğu durumdan dolayı anlamak gerekiyor. Daha önceki yazılarım hep kilo vermek üzerine, bu sefer farklı bir gözle dünyaya bakmak gerektiğini düşünüyorum.

Neden kilo almak istiyorsunuz?

Yaşlılar geçirdikleri hastalıklar nedeni ile iştahsızlaşıyor. Bu yüzden sağlıklı yiyecekleri yeseler bile vücutları için gerekli besin takviyesini alamazlar ve istem dışı kilo kaybetmeye başlarlar. Geçirdikleri bir ameliyat veya ciddi bir hastalıktan dolayı kilo kaybı veya kas erimeleri görülebilir. Tamamen kişisel istekler doğrultusun çok zayıf olduğunu düşünen kişiler biraz kilo aldıkları zaman daha iyi görüneceklerini düşünüyor olabilirler. Sporcular yaptıkları işin gereği kas geliştirmek ve kilo almak gerektiği sonucuna varırlar. Bir de işin diğer tarafı var tabii ki de. Sağlıklı yönünden bir sıkıntınız yoksa, vücudunuzun zayıf olduğunu düşünüyorsanız fakat yüksek kalorili bir diyet yaptığınız durumda bile kilo alamıyorsanız bunun başka sebepleri olabilir. Bu konuda aile hekiminizden kolaylıkla yardım alabilirsiniz.

Kilo Almak İçin Neler Yapmalıyım?

Vücudunuzu geliştirmek ve düzenli kilo almak için bir insan genel olarak büyük porsiyonlu ve yüksek kalorili yiyecekler yemelidir. Gün içerisinde 2-3 olan öğün sayınızı 5-6’ya çıkarın. Düzenli olarak her gün hafif egzersizler yaparak kaslarınız geliştirin. Eğer öğün sayınızı artıramıyorsanız, gün içinde fırsat buldukça ara öğünler, atıştırmalık gıdalar yemeye çalışın. Yüksek kalorili besinleri tercih ederseniz kilo almanız daha kolay olabilir. Fakat bu önünüze geleni yemeniz anlamına gelmiyor. Kilo almak kolaydır fakat önemli olan sağlıklı kilo kazanmak olduğu unutulmamalı. Yağ tüketirken bitkisel yağlar, zeytin yağı, fıstık ezmesi gibi sağlıklı yağlar olmasına özen gösterin. 1 çay kaşığı yağ 45 kaloridir. Doymuş yağ kesinlikle yemeyin. Bu kolesterolünüz için çok tehlikelidir. Örneğin tavuk derisi, sosis, ekşi krema, aşırı miktarda yağlı et vb. Gibi ürünlerden uzak durmaya çalışın. Tam tahıllı ürünler, meyve sebze, yağsız (yarım yağlı olabilir) süt ürünleri, balık (deniz canlıları), yumurta (özellikle yenmeli), aşırı miktarda protein içeren besinlere öncelik verin. Proteinli ürünler kas sisteminizin daha kolay ve hızlı bir şekilde gelişmesi açısından yararlıdır.
Ortalama bir erkek bir günde 2000-2500 kalori, bir bayan ise 1500-2000 kalori almalıdır. Eğer bu kalorilerin üstünde alırsanız kilo almaya başlayabilirsiniz. Günlük kalori ihtiyacınızın besinlerin ambalajının üstündeki kalori çizelgesinden takip edebilirsiniz. Diğer bir taraftan, ambalajlarının üzerini okumak size hem o ürünün sağlık açısından uygunluğu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. TSE etiketi olmaya ürünleri almayın. Açık ürün alıyorsanız, her zaman alış veriş yaptığınız bildiğiniz yerlerden almaya önem gösterin.Yemek yerken yanında su, gazlı içecek gibi size bir anda toklu hissi sağlayacak içecekleri içmemeye özen gösterin. Bu içecekler size şişkinlik duygusu verirler. Yemek yemeye yeni başlasanız bile aniden doygunluk hissi oluştururlar. Yemek zamanlarını ayarlarken özellikle egzersiz yaptıktan sonrayı tercih edin. Çünkü, Egzersiz sırasında aşırı derece karbonhidrat tüketim gerçekleşecek vücudunuzda. Hem kaybedilen karbonhidratları geri almak, hem de vücut dengenizi korumak için. İştahınızı artıracak olan maddelere önem verin. Tabi bu ürünleri seçerken sağlığınızdan asla taviz vermeyin. Vitamin takvileri halk arasında şişmanlatıcı olarak biliyor.
Aslında vitaminler insanları şişmanlatmak yerine metabolizmanın hızlı çalışmasını yararlar. Bu yüzden açıkma hissi uyandırırlar. Kilo aldırıcı ilaçları kullanmadan önce aile hekimi ve ya tanıdığınız bir doktor, eczacı, sağlık personeline kesinlikle danışın. Burada unutulmaması gereken çok önemli bir konu var. İnsan vücudu en ufak bir etkide bozulabiliyor. İlaçlar bizlere iyi geldiklerinden daha fazla organlarımıza zarar veriyorlar. Olayın kötü yanı ise, bu zarar gören organlar ilerleyen yaşlarda belirtilerini gösterirler.

Kilo Almak İçin Tavsiyeler

  • Patates püresine ekstra süt tozu, süt veya margarin ekleyin.
  • Çorbalara su yerine yağsız süt ekleyin. Üzerine kızarmış ekmek parçaları ve parmesan peyniri koyun.
  • Fasulye ve sebze çorbasında, et ya da balık suyunda daha fazla kalori bulunur.
  • Kuru ve taze meyveler, yemişler ve çekirdekler ekleyin.
  • Yiyeceklerinize pekmez, süt tozu, margarin, bal, karamel ya da kuru meyve ekleyin.
  • İçecek olarak üzüm suyu , yaban mersini suyu, ananas suyu ve elma suyu tercih edin.
  • Baklagil ürünleri, örneğin fasulye, nohut, bezelye, mercimek(kırmızı - yeşil) ve yer fıstığı iyi protein verici ürünlerdir.
  • Akşam yemeklerinden sonra tatlı yemeye çalışın. Yedeğiniz tatlılara bilakis dikkat edin, sağlıklı yağ kullanılarak ve az miktar ile yapılmış tatlıları seçin.
  • Yoğurt temel bir gıdadır. Tüm yiyecekler ile kolaylıkla yenebilir.


Hiç yorum yok: