Pazar, Ekim 14, 2012

Dondurmasız hayat, penguensiz kuzey kutbu gibidir!

SİZLERE ÖZEL TARİFLER

İnsanların vazgeçemediği gıdalar arasında ilk sıralara yerleşen dondurmalardır. Dışarıda bir çok ortamda kolaylıkla yiyebileceğimiz halde bizi bekliyorlar. Yazın, Kışın, gece yarısı, hastayken bile kısacası her zaman olsa da yesek diye bileceğimiz bir gıdadır. İşte size evde rahatlıkla yapabileceğiniz dondurma tarifleri. keyif aşın yaparken.

KAYMAKLI

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 paket salep (10 gram)
  • 1 kahve kaşığı patates nişastası
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2- 3 parça damla sakızı
Yapılışı: Bakır bir tencereye şeker, salep, nişasta, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra pişirilir. Ara sıra karıştırarak soğutulur ve 10- 15 dakika çarpılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.)

VANİLYALI

Malzemeler:
  • 1 litre süt (kaynar)
  • 1- 5 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı patates nişastası
  • Limon kabuğu rendesi
  • Vanilya (1 paket)
Yapılışı: Bakır bir tencereye yumurta, şeker, nişasta, limon kabuğu rendesi konup süt katarak ezilir. Sonra kaynar sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir.(Çok kaynatılmaz, kesilir.) Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. 10 dakika kadar çarpılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırarak buzlaşması önlenmelidir.)
Not: Vanilyalı dondurmaya kavrulmuş ve dövülmüş fındık, iç yeşil fıstık, küçük doğranmış meyve şekerlemesi konarak lezzeti ve görünümü değiştirebilir.

ÇİKOLATALI

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1- 5 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1- 2 çorba kaşığı kakao
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 dilim sütsüz çikolata (50 gram)
Yapılışı: Bakır bir tencerede şeker, yumurta, nişasta, kakao, limon kabuğu rendesi karıştırılır. Kaynar süt yavaş yavaş ilave edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz kesilir.) Karıştırarak soğutulur. Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur. 10 dakika kadar çarpılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. Ara sıra karıştırılır. (Buz dolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.)

KAVUN

Malzemeler:
  • 1 kg. kokulu kavun
  • Yarım su bardağı şeker
  • 4 yumurta akı
  • Yarım limon suyu
Yapılışı: Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ile iyice ezilir, çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.) Buz kalıplarına boşaltılıp buz dolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırmak gerekir.)

MUZLU

Malzemeler:
  • 7- 8 adet muz
  • Yarım limon suyu
  • 4 yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı şeker
Yapılışı: Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir. 10 dakika kadar çarpılır. Buz kalıbına boşaltılıp buz dolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)
Not: Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur.

VİŞNELİ

Malzemeler:

  • 2 su bardağı şeker
  • 500 gram vişne
  • 3 yumurta akı
  • 2 bardak su
Yapılışı: Vişne yıkanıp ayıklanır. İyice ezilip kaşıkla bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. Şeker ile yumurta akı ovulup vişne suyu ve su konup karıştırılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmalı ve ara sıra karıştırmalıdır.)
Not: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da aynı şekilde yapılır.

LİMONLU

Malzemeler:
  • 2 su bardağı şeker
  • 5 limon
  • 3 yumurta akı
  • 3 bardak su
Yapılışı: Limonlar yıkanır, ince rendelenir. Limon kabukları şeker ve yumurta akı ile iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.Kaşık ile bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. Buz kalıplarına boşaltılıp, buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)
Not:
1) Buz dolabının en soğuk ayarını açmalıdır.
2) Pastahane dondurmaları özel dondurma makinesinde (soğutucu ve karıştırıcı) yapıldığı için başarılıdır.
3) Portakal dondurması da aynı şekilde yapılır.

FRİGO

Malzemeler:
  • Yarım su bardağı pudra şeker
  • 1 küçük paket margarin (yumuşak-125 gram)
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 4 yumurta akı
  • 200 gram krem şanti
Yapılışı: Margarin ile kakao iyice karıştırılır. Yumuşak akları çarpılıp kar haline getirilir. Kaşık kaşık kakaolu yağa ilave edilir. Krem şanti pudra şekerle karıştırılır. (Fazla karıştırılmaz; çünkü bozulur.) Hepsi birine karıştırılıp ıslak buz kalıbına boşaltılır. Buzdolabında dondurulur. İstenen biçimde dilimlenir.
Not: İçine dövülmüş fındık, fıstık da konabilir.


Hiç yorum yok: