SİZLERE ÖZEL TARİFLER
İnsanların
vazgeçemediği gıdalar arasında ilk sıralara yerleşen dondurmalardır. Dışarıda
bir çok ortamda kolaylıkla yiyebileceğimiz halde bizi
bekliyorlar. Yazın, Kışın, gece yarısı, hastayken bile kısacası her zaman olsa
da yesek diye bileceğimiz bir gıdadır. İşte size evde rahatlıkla
yapabileceğiniz dondurma tarifleri. keyif aşın yaparken.
KAYMAKLI
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 paket salep (10 gram)
- 1 kahve kaşığı patates nişastası
- 1,5 su bardağı şeker
- 2- 3 parça damla sakızı
Yapılışı: Bakır bir tencereye şeker, salep,
nişasta, dövülmüş sakız konur. Yavaş yavaş süt katarak karıştıra karıştıra
pişirilir. Ara sıra karıştırarak soğutulur ve 10- 15 dakika çarpılır. Buz
kalıplarına boşaltılıp buzlukta ara sıra karıştırarak dondurulur. (Buzdolabını
en soğukta çalıştırmak gerekir.)
VANİLYALI
Malzemeler:
Yapılışı: Bakır bir tencereye yumurta, şeker,
nişasta, limon kabuğu rendesi konup süt katarak ezilir. Sonra kaynar sütün
tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir.(Çok kaynatılmaz, kesilir.)
Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. 10 dakika kadar çarpılır. Buz
kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırarak buzlaşması
önlenmelidir.)
Not: Vanilyalı dondurmaya kavrulmuş ve
dövülmüş fındık, iç yeşil fıstık, küçük doğranmış meyve şekerlemesi konarak
lezzeti ve görünümü değiştirebilir.
ÇİKOLATALI
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1- 5 su bardağı şeker
- 3 yumurta
- 1 çorba kaşığı nişasta
- 1- 2 çorba kaşığı kakao
- Limon kabuğu rendesi
- 1 paket vanilya
- 1 dilim sütsüz çikolata (50 gram)
Yapılışı: Bakır bir tencerede şeker, yumurta,
nişasta, kakao, limon kabuğu rendesi karıştırılır. Kaynar süt yavaş yavaş ilave
edilip karıştırarak pişirilir. (Çok kaynatılmaz kesilir.) Karıştırarak
soğutulur. Vanilya ve rendelenmiş çikolata konur. 10 dakika kadar çarpılır. Buz
kalıplarına boşaltılıp buzlukta dondurulur. Ara sıra karıştırılır. (Buz
dolabını en soğukta çalıştırmak gerekir.)
KAVUN
Malzemeler:
- 1 kg. kokulu kavun
- Yarım su bardağı şeker
- 4 yumurta akı
- Yarım limon suyu
Yapılışı: Kavun kesilip kabuk ve çekirdekleri
çıkarılır. Küçük küçük doğranır. Şeker, yumurta akı, limon suyu ile iyice
ezilir, çarpılır. (Elektrikli karıştırıcı ile daha kolay olur.) Buz kalıplarına
boşaltılıp buz dolabının en soğuk ayarında ve buzlukta dondurulur. (Ara sıra karıştırmak
gerekir.)
MUZLU
Malzemeler:
- 7- 8 adet muz
- Yarım limon suyu
- 4 yumurta akı
- 1 paket vanilya
- Yarım su bardağı şeker
Yapılışı: Muz soyulup, küçük doğranır. Şeker,
yumurta akı, limon suyu ve vanilya ile iyice ezilir. 10 dakika kadar çarpılır. Buz
kalıbına boşaltılıp buz dolabının buzluğunda ve en soğuk ayarda dondurulur.
(Ara sıra karıştırılır.)
Not: Muzlu dondurma yalnız ikram edildiği
gibi, üzerine krem şanti sıkılarak ve pastaların yanında da sunulur.
VİŞNELİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı şeker
- 500 gram vişne
- 3 yumurta akı
- 2 bardak su
Yapılışı: Vişne yıkanıp ayıklanır. İyice ezilip
kaşıkla bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. Şeker ile yumurta akı ovulup
vişne suyu ve su konup karıştırılır. Buz kalıplarına boşaltılıp buzdolabının
buzluğunda dondurulur. (Buzdolabını en soğukta çalıştırmalı ve ara sıra
karıştırmalıdır.)
Not: Çilek, kayısı, şeftali dondurmaları da
aynı şekilde yapılır.
LİMONLU
Malzemeler:
- 2 su bardağı şeker
- 5 limon
- 3 yumurta akı
- 3 bardak su
Yapılışı: Limonlar yıkanır, ince rendelenir. Limon
kabukları şeker ve yumurta akı ile iyice ovulup limon suyu ve su konup
karıştırılır.Kaşık ile bastırılarak tel süzgeçten geçirilir. Buz kalıplarına
boşaltılıp, buzdolabının buzluğunda dondurulur. (Ara sıra karıştırılır.)
Not:
1) Buz dolabının
en soğuk ayarını açmalıdır.
2) Pastahane dondurmaları
özel dondurma makinesinde (soğutucu ve karıştırıcı) yapıldığı için başarılıdır.
3) Portakal
dondurması da aynı şekilde yapılır.
FRİGO
Malzemeler:
- Yarım su bardağı pudra şeker
- 1 küçük paket margarin (yumuşak-125 gram)
- 2 çorba kaşığı kakao
- 4 yumurta akı
- 200 gram krem şanti
Not: İçine dövülmüş fındık, fıstık da konabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder