Çarşamba, Ekim 03, 2012

Denizden Ne Çıksa Yerim Diyenlere

BUĞULAMALAR

Alabalık Buğulama (4 Kişilik)

Malzeme:
  • 4 adet Alabalık (fileto edilmiş)
  • 4 adet defne yaprağı
  • 3 adet domates
  • 3 adet çarliston biber
  • 1.5 adet limonun suyu
  • 70 gr. tereyağ (margarin veya likit yağ da olabilir)
  • 250 gr. mantar
  • 1 çorba kaşığı kapari turşusu
  • Tuz ve karabiber

Yapılışı: Domatesler halka halinde kesilip yağlanmış tavaya dizilir. Alabalık filetoları domateslerin üzerine yerleştirilir. Bakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerleştirilir. Çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun şeritler veya halkalar halinde kesilerek balıkların üstüne yerleştirilir. İkiye bölünmüş mantarlar ile bir çorba kaşığı kapari turşusu ve defne yaprakları ilave edilir. Limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir. Kapağı kapatılıp hafif ateşte 30 dakika pişirilir.

Not: İsteyenler 2 veya 3 diş doğranmış sarımsak ta ilave edebilirler.


Hamsi Buğulama

  • (4 Kisilik)
  • Malzeme:
  • 500 Gr. Hamsi
  • 1 adet iri olgun domates
  • 2 demet taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet limon
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı: Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto haline getirilir ve yıkayıp durulanması için kurumaya beklenir. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. Küçük doğranmış domatesleri üstüne yayın. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın. Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir tepsiye serin. Kalan harcı üzerine yayın. Limonu ince dilimler halinde kesip üstüne dizin. Zeytin yağını gezdirip kapağını kapatın. 15 dakika kadar hafif ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın. 
Not: Hamsi buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında saklanmış buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.


Kırlangıç Çorbası(4 Kişilik)

Malzeme:
  • Kırlangıç balığı , 300 gram (orta boy bir adet)
  • 1/4 adet limon
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 konserve kutusu hazır garnitür(küçük boy)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağ,
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1/2 demet dereotu (veya maydanoz)
  • Tuz,Karabiber
Yapılışı: Bir tencerenin içine balığı koyup suyla doldurun. İçine 1/4 limon,1 adet kuru soğanın göbeği,1 çorba kaşığı sirke ile yeterince tuz koyup kaynatın.Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra balığı tencereden alıp kılçık ve derilerini ayıklayın. Hazır yarım kutu garnitürü tencereye ilave edin, atesi kışın. Ayıklanmış balığın başını temiz bir tülbente sarıp tekrar tencereye koyun . Bu arada daha önceki işlem sırasında konmuş olan soğan ve limonun alınmış olmasına dikkat edin. Ayıklanmış balık etlerini çok küçük parçalara doğrayıp tencereye ilave edin, yeterince karabiber serpin, ince doğranmış sarımsakları ve bir çorba kaşığı tereyağ ilave edin. Ayrı bir kapta iki çorba kaşığı una tenceredeki sudan ilave ederek bulamaç haline getirin, yeterince inceltip tencereye tamamını dökün. Tencereye doğranmış dereotu ilave edip hafif ateşte 15-20 dakika pişirin. Not: Limonu ,çorbayı içerken isteğe göre sıkmanız tavsiye olunur. Çorbayı indirdikten sonra, ayrı bir kasede bir yumurta ile bir limon suyunu çırpıp terbiye olarak ilave edebilirsiniz.


Hiç yorum yok: