Pazar, Ekim 07, 2012

Binbir Derde Deva Ayva

AYVANIN YARARLARI

İçindekiler: Ayva meyvesi pektin, tanen, şeker, organik asit, A-C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda içerir. Tohumlarında %14 ile 18 oranında tutkal yapıcı maddeler, %16 ile 20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler, çok yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Meyvesi: Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu alır. Ayva meyvesinin üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur. Vücudun gelişmesine yardım eder. Harareti keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Bağırsak kanamalarını keser. Mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır. Damar sertleşmesine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. Safrayı düzene sokarak rahat çalışmasını sağlar.
Ayva Yaprağı: Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Yaprağı kaynatılıp içilirse yetişkinlerde ishali keser. Kaynatılmış ayva yaprağının suyu ile gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir. Pişirilmiş yaprakları ile lapa yapılıp boğaz etrafına sürülüp bir tülbent ile kapatıldığı zaman boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasına da ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır.

Devamı...


ayvanın faydaları

Hiç yorum yok: